Borjana Krišto
0

"Reforma pravosuđa nije dala rezultate"

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da reforma pravosuđa, na kojoj je insistirala međunarodna zajednica, nije dala nikakve rezultate.

Govoreći o odluci visokog Valentina Inzka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, Krišto je u programu Radio-Livna izjavila da odluke visokog predstavnika nisu za komentarisanje, ali da su one u posljednje vrijeme "začuđujuće".

Ona je upozorila da uloga sudija i tužilaca, koji će sada imati funkciju savjetnika u Odjeljenju za organizovani kriminal, govori o situaciji u pravosuđu BiH, a da se najmanje dobilo ono što se od reforme očekivalo, a to je nezavisnost, samostalnost, apolitičnost, profesionalnost i efikasnost.

"Nastojalo se stvoriti sliku, a tako je i danas, da je pravosuđe u BiH pod uticajem politike, a ono to nikad nije bilo. U prošlom mandatu obavljala sam dužnost ministra pravde FBiH i mogu reći da nikad nije bilo nikakvih političkih uticaja, čak ni u onome gdje je trebalo da bude, a to je pravosudna uprava koja je u nadležnosti ministra pravde", pojasnila je Krišto.
                                                       
Prema njenim riječima, očigledno je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i predstavnici međunarodne zajednice u BiH žele da imaju resor pravosuđa u svojim rukama, a to su, kako je rekla, vješto uradili i ovaj put preko stranih sudija i tužilaca.

Predsjednica FBiH je dodala da za nju lično odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o stranim sudijama i tužiocima nije prihvatljiva, ali pošto međunarodna zajednica u BiH ima legitimitet da donosi takve odluke, ona treba da preuzme i odgovornost za sve što se dešava u pravosuđu BiH.