BiH
0

Referendum u Sudanu među važnijim pitanjima BiH u VSUN

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je 16. novembra 2010. godine u New Yorku na otvorenoj debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Sudanu.

Otvorenom debatom VSUN-a predsjedavao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva William Hague, a osim ministra Alkalaja na debati su učestvovali i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hillary Rodham Clinton, ministri vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger, Nigerije Henry Odain Ajumogobia, Ugande Henry Okello Oryem, državni sekretar za vanjske poslove Japana Takeaki Matsumoto, zamjenik ministra vanjskih poslova Brazila Antonio da Aguilar Patriota i ambasadori - stalni predstavnici ostalih zemalja članica VSUN-a. Kao gosti govornici na debati su učestvovali i predsjedavajući Visokog panela Afričke unije za Darfur Thabo Mbaki, ministar vanjskih poslova Sudana Ali Ahmed Karti i u ime južnog Sudana generalni sekretar Sudanskog nacionalnog pokreta za oslobođenje (SPLM) Pagan Amum.

Razmatrana je situacija u Sudanu i Darfuru u svjetlu priprema za održavanje referenduma u južnom Sudanu i statusu pokrajine Abyei čije održavanje je, u skladu sa Sveobuhvatnim mirovnim sporazumom za Sudan (CPA), predviđeno za januar 2011. godine, tokom predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem sigurnosti UN-a.

Alkalaj je u svom obraćanju podsjetio na značaj referenduma za budućnost Sudana, kao i na potrebu da strane potpisnice CPA preuzmu punu odgovornost za budućnost Sudana, što uključuje pravovremeno organiziranje referenduma i punu implementaciju njegovih konačnih rezultata, kao i drugih obaveza koje proističu iz CPA. Izrazio je punu spremnost Bosne i Hercegovine da, kao predsjedavajuća VSUN-a u januaru 2011, u vrijeme održavanja referenduma u južnom Sudanu učini sve što je potrebno da VSUN-a u potpunosti ostvari svoju ulogu u procesu provođenja ovog referenduma.

Na marginama otvorene debate, Alkalaj je upoznao Clinton sa trenutnom političkom situacijom u BiH nakon oktobarskih parlamentarnih izbora, te detaljima procesa uspostave vlasti na svim nivoima u zemlji. Obostrano je naglašena potreba za brzo konstituiranje vlasti kako bi BiH što prije nastavila sa procesom približavanja evropskim i evroatlantskim integracijama, u čemu BiH ima punu podršku SAD-a. Također je razgovarano i o dosadašnjem djelovanju i budućoj saradnji SAD-a i BiH u okviru VSUN-a, s obzirom da će SAD predsjedavati VSUN-a u decembru 2010. godine, a BiH će od SAD-a naslijediti ovu važnu i odgovornu međunarodnu ulogu u januaru 2011. godine.

Na sastanku sa ministrom Hagueom razgovarano je o rezultatima i zaključcima debate VSUN-a o situaciji u Sudanu. Alkalaj je upoznao sagovornika sa radom i djelovanjem BiH u okviru nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i sa procesom priprema naše zemlje za odgovornu ulogu predsjedavanja ovim tijelom UN-a. Hague je ponovio ranije izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom BiH i UK-a u okviru VSUN-a i punu podršku Velike Britanije našoj zemlji u procesu priprema za predsjedavanje Vijećem sigurnosti. Razgovarano je i o ispunjavanju obaveza BiH na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kao i o političkoj situaciji u BiH u postizbornom periodu i procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.