Dževad Osmančević
0

"Referendum u RS-u je neprihvatljiv, Bošnjaci će biti protiv"

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević izjavio je danas da za njega nije prihvatljiva najava mogućeg referenduma u RS-u u vezi s jučer nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH te ističe da će delegati Kluba Bošnjaka odbiti takvu odluku ukoliko je donese Narodna skupština RS-a.

Budući da sva akta usvojena u parlamentu RS-a moraju ići i na razmatranje u Vijeće naroda, Osmančević je rekao da ne može sada govoriti kakva bi bila končana odluka Vijeća, ali vjeruje da bi delegati iz reda bošnjačkog naroda sigurno bili protiv.

Osmančević je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznoseći svoj stav, pošto ne može govoriti uime cijelog Vijeća naroda, rekao i da podržava ostanak stranih sudija u bh. pravosudnim institucijama bar još neko vrijeme.

"Situacija koju imamo u BiH, a proizilazi iz vrlo visoke korupcije, jako velikog broja primjera da nemamo efikasno sudstvo, govori u prilog da se još nisu stekli uvjeti da BiH bude bez stranih sudija", rekao je predsjedavajući Vijeća naroda RS-a.

Istaknuo je da niko ne treba da se plaši sudije ili pravosudne institucije ukoliko nije kriv.