Mladen Bosić
0

"Referendum ne može biti na nivou BiH"

SRNA
Srpska demokratska stranka (SDS) nema ništa protiv prijedloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da se i građani Federacije BiH izjasne na referendumu o pristupanju NATO-u, ali ga i podsjeća da to ne može biti referendum na nivou BiH, jer Ustav ne predviđa takvu mogućnost, izjavio je predsjednik SDS Mladen Bosić.

"Međutim, ukoliko se Željko Komšić nada da će, ukupnim zbirom glasova iz RS i Federacije BiH, jedan narod biti preglasan, onda bi trebalo da zna da nije moguće vraćati BiH u 1992. godinu kada je jedan narod preglasan i izbrisan iz konstitutivnih naroda", naglasio je Bosić u pisanoj izjavi medijima.

Upravo, kaže lider SDS-a, izjava Komšića i njegova nada da će srpski narod biti preglasan,  njegova konstitutivnost izbrisana i ravnopravnost Srpske zanemarena, još jedno su upozorenje Republici Srpskoj da ni milimetra da ne smije popustiti u zaštiti dejtonskih mehanizama od preglasavanja.      

Bosić navodi da izražavanje volje građana na referendumu u entitetima, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, predstavlja dokaz demokratskog napretka društva, i tako izražena volja građana treba da bude vodilja njenim političarima. 

"Očuvanje prava na veto u Predsjedništvu BiH, entitetskog glasanja i zakonodavne uloge Doma naroda, kao temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jedini su garant srpskom narodu da ponovo neće biti majorizovan kao početkom 1992. godine. Stoga, poučeni tim starim iskustvima presjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i svi njegovi istomišljenici trebalo bi da znaju da je BiH stabilna onoliko koliko se uvažava volja svih njenih konstitutivnih naroda i princip ravnopravnosti dva entiteta", zaključio je Bosić. 

Komšić je sinoć izjavio da bi referendum o prijemu BiH u NATO trebalo provesti na nivou cijele BiH, ako se već u Republici Srpskoj zagovara priča o referendumu o tom pitanju.

"Ako hoćemo da se upustimo i u tu priču, može referendum, ali onda nek se provodi na nivou cijele BiH, jer riječ o sudbini BiH, a ne jednog njenog dijela. Možemo pričati na taj način", rekao je Komšić.