Valentin Inzko
0

'Referendum je kršenje Dejtona i više rezolucija UN'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako bi vlasti u Republici Srpskoj istrajale u planovima za održavanje referenduma kojim bi se osporavale odluke visokog predstavnika, to bi predstavljalo, ne samo kršenje Dejtonskog sporazuma, već i direktno kršenje nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, tvrdi visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

"Ako se ovo pitanje želi iskoristiti kao predizborna priča za skupljanje jeftinih poena, onda Vladu RS niko ne može spriječiti u tome da na to troši energiju", rekao je Inzko za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo nijedne odluke visokog predstavnika koja nije provedena, pa tako će biti ispoštovana i posljednja njegova odluka (o produženju mandata stranim sudijama i tužiocimau BiH).

Inzko je poručio da je vrijeme da se provedu reforme i da BiH krene dalje kao što rade ostale zemlje u regionu, i da treba prestati sa izazivanjem međunarodne zajednice, jer je došlo vrijeme da se radi s njom u interesu cijele zemlje.

On je naglasio da je jasna pozicija međunarodne zajednice, kao i njegova, o pitanju ustavnih aranžmana, posebno u smislu teritorijalnog uređenja, a to je da se neće nametati rješenja, nego će se pomoći domaći dijalog koji kompromisom i konsenzusom mora naći rješenja na zadovoljstvo svih.

Inzko je naveo da OHR ne može odvesti BiH u EU, već to mogu učiniti domaći političari, naglašavajući da će i poslije zatvaranja OHR-a Dejtonski sporazum postojati i da se on mora poštovati.