BiH
0

Reeker: Dodik je odgovoran za nerješavanje pitanja vojne imovine

FENA
Philip T. Reeker (Foto: Anadolija)
Philip T. Reeker (Foto: Anadolija)
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nastavit će i dalje pružati punu podršku BiH na njenom euroatlantskom putu, ali konkretna rješenja koja će dovesti do napretka BiH su u rukama vaših lidera - kazao je danas u Sarajevu u intervjuu za novinske agencije zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker.

Podcrtao je da pojedini političari u ovoj zemlji drže za taoca budućnost BiH.

"Oni zaboravljaju da ste ih vi izabrali i zbog svojih uskih, stranačkih interesa zapostavljaju potrebe građana BiH", kazao je Reeker.

Reeker koji boravi u trodnevnoj posjeti BiH u okviru koje je održao predavanje studentima Američkog univerziteta u BiH te se sastao s predstavnicima nevladinih organizacija i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, rekao je kako je s predstavnicima nevladinih organizacija razgovarao o aktualnoj situaciji u BiH te istakao potrebu kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u BiH. Podsjetio je na zastrašujući podatak da su strane investicije u BiH u prošloj godini zabilježile pad od 30 posto.

"To je neshvatljivo, ako se zna da su investicije ono što pokreće zemlju. U BiH je teško pokrenuti biznis, a investitori su odbijeni nepovoljnim poslovnim okruženjem koje vlada. To treba promijeniti", zaključio je Reeker.

Osvrnuo se i na preporuke ekspertne grupe za reformu Federacije BiH te kazao da godinama sluša kako je Federacija BiH nefunkcionalna i skupa.

"Razgovarao sam s ekspertnom grupom koja je izradila 181 preporuku. Uradili su odličan posao i nadam se da će ove preporuke zaživjeti i kroz institucije", naglasio je.

Prokomentirao je i pitanje knjiženja vojne imovine, a što je uvjet za napredak BiH ka NATO-u te ponovio da je u pitanju čisto tehnička stvar.

"Ovdje ne govorimo o neurohirurgiji već o tehničkoj stvari i sve što je potrebno je malo volje da ova stvar bude riješena", rekao je.

Odgovornim za nepoštivanje dogovora lidera o vojnoj imovini Reeker drži predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Dodik je i meni, u nekoliko navrata, potvrdio da će riješiti ovo pitanje, ali odugovlači i pronalazi nove razloge da to ne učini. I to je činjenica. Koji su njegovi motivi za to, nisam siguran, to treba njega pitati", naglasio je Reeker.

Ponovio je da je međunarodna zajednica isfrustrirana stagniranjem BiH u trenutku kada sve ostale zemlje u regionu krupnim koracima prelaze put ka Europi.

"Srbija je u posljednjih devet mjeseci napravila ogroman napredak, postigla dogovor s Prištinom i postala izuzetno svjesna potrebe za ekonomskim razvojem. U isto vrijeme, BiH se ne pomjera. I to nas frustrira jer smo uložili toliko napora u ovu zemlju", dodao je Reeker.

Pojasnio je da apsolutno nije bitno koji je entitet u BiH postigao veći napredak kada je u pitanju usklađivanje s EU standardima jer će BiH u EU kao jedinstvena država ili neće nikako.

"BiH je suverena i cjelovita država i samo kao takva ima našu nepodijeljenu podršku", istakao je.

Ponovio je neophodnost implementacije presude Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" jer je to jedna od stvari koje intenzivno koče napredak BiH ka Europi.