BiH
0

Redžić: Najbitnije je da je Monika Karan-Ilić osuđena kao ratni zločinac

Piše: A. U.
Monika Karan-Ilić
Monika Karan-Ilić
Nakon što je Osnovni sud u Brčkom Moniku Karan-Ilić, poznatu kao "djevojka monstrum", osudio na četiri godine zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u brčanskoj "Luci", Fadil Redžić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta BiH istakao je kako je najvažnije da je ona osuđena kao ratni zločinac.

"Kao predsjednik logoraša bio sam na saslušanjima i na svim svjedočenjima. Donesena presuda nalazi se u takvim okvirima sudstva i tužilaštva. Mi moramo da shvatimo da sudstvo i tužilaštvo imaju određene stavove i da moraju donijeti presudu onako kako bi trebalo da je donesu – na osnovu svih iskaza i svjedočenja. Njen brat je dobio kaznu od šest godina, a ona četiri, s tim da će joj se u to uračunati i 17 mjeseci koje je provela u pritvoru. Tako da joj ostaje da odsluži još oko dvije godine i pet mjeseci kazne. Ono što je najbitnije je da je ona osuđena kao ratni zločinac", izjavio je Redžić za Klix.ba.

Redžić smatra da, u odnosu na sve što je Karan-Ilić činila, kazna možda i jeste preblaga.

"Kao čovjek i predsjednik udruženja logoraša, ja sam zadovoljan presudom, a šta god bih drugo rekao ne bi bilo dobro", kazao je Redžić.