Svjetski savez dijaspore BiH
0

Redovni sastanak Glavnog odbora u Izmiru

Sarajevo-x.com
Izmiru u Turskoj će od 25. do 30. marta 2010. godine biti održan redovni sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (GO SSDBiH), na kojem se očekuje da predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore iz 15 zemalja donesu odluku o sazivanju narednog, 5. kongresa bosanskohercegovačke dijaspore u Sarajevu.

Osim toga, GO SSDBiH razmatrat će dosadašnje aktivnosti u vezi s održavanjem 7. svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, koje će biti održano u Luxembourgu od 23. do 25. aprila.

Dnevnim redom je predviđena i diskusija o radu članova GO-a i izabranih komisija.

Domaćin skupa je Federacija udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Turskoj.

Članovi GO SSDBiH sastat će se s guvernerom i gradonačelnikom Izmira, razgovarati s poslovnim ljudima u Industrijskoj komori egejske oblasti u Izmiru te posjetiti Trgovačku komoru Izmira i međunarodni sajam mermera, koji će u Izmiru biti održan u vrijeme sastanka GO-a.

Bit će upriličeni: prijem kod počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izmiru Ahmeta Kemala Baysaka, posjeta poznatim turističkim mjestima Alacatı i Cesme, razgovor s tamošnjim turističkim agentima, obilazak antičkog grada Efes i bošnjačkog sela Halilbey te kulturno-zabavno veče uz bogat program lokalnih bh. udruženja.

Među uvaženim gostima na ovom dosad najvećem ovogodišnjem skupu bh. iseljeništva bit će predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, državni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Safet Halilović, pomoćnica ministra za raseljene osobe i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić – Kadrić, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović, ambasador BiH u Turskoj Dragoljub Ljepoja, generalni konzul BiH u Istanbulu Brane Pećanac, saradnica u Agenciji za promociju stranih ulaganja (FIPA) Maida Bećirović, ministar za boračka pitanja FBiH Zahid Crnkić, generalni Konzul BiH u Štutgartu Hariz Halilović, počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Italiji Medaga Hodžić, dogradonačelnik Linza u Austriji Klaus Luger, predsjednik Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj Cemal (Džemal) Senel i predsjednica Udruženja Bosna-Sandžak Senay Bicer.