Predstavnički dom PSBiH
0

Redovna procedura za popis stanovništva 2011. godine

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine bude razmatran u redovnoj proceduri, što omogućava poslanicima predlaganje amandmana na predloženi tekst.

Prijedlogom zakona koji je utvrdila komisija Predstavničkog doma predviđeno je da se do potpune implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

SNSD je u komisiji tražio brisanje dijela kojim se propisuje da se popis iz 1991. godine primjenjuje do potpune implementacije Aneksa 7 ili da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine, ali ovi prijedlozi nisu podržani.

Zbog toga je iz ove stranke najavljeno da će u amandmanskoj fazi obnoviti svoje zahtjeve.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

Prijedlogom zakona predviđeno je da popisni podaci budu prikupljani u Istočnom Sarajevu, a pitanje popisa dijaspore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovništva.