BiH
128

Rediteljica "Perspektive": Mostarski srednjoškolci su pokazali hrabrost i iskrenost

Klix.ba
Foto: Screen shot
Foto: Screen shot
Novi TV serijal "Perspektiva", nastao u saradnji Radija Slobodne Evrope i fondacije The National Endowment for Democracy, donosi priču o mladim ljudima na Balkanu i njihovom mišljenju o najosjetljivijim društvenim temama. Veliku pažnju javnosti privukle su prve dvije epizode snimane sa mladima u Mostaru, koji govore o svojim stavovima i iskustvima podijeljenosti grada.

U centru pažnje se našao jedan srednjoškolac koji je govorio o tome kako "iz straha nikad nije bio na 'lijevoj strani' i Starom mostu", što je bio povod za velike rasprave na društvenim medijima.

Rediteljica i scenaristica projekta "Perspektiva" Ada Sokolović poručuje kako ovi mladi ne trebaju i ne smiju biti pod pritiskom, budući da su učešćem u ovoj emisiji pokazali hrabrost.

"Gledaoci su šokirani izjavama mladih ljudi, ali niko nije šokiran njihovom iskrenošću i hrabrošću da kažu šta misle. To govori da živimo u nedemokratičnom društvu u kojem je strah prirodno stanje i da nismo u stanju da kažemo kako se osjećamo, ko smo i šta mislimo", kaže Ada Sokolović, te dodaje kako su mladi imali toliko pozitivnih izjava na koje se malo ko osvrnuo, dok su se njihova mišljenja našla na meti osuda i uvreda.

Istakla je da se mladi ljudi ne smiju naći pod pritiskom porodice, škole, grada, a ponajmanje interneta, te kako je "Perspektiva" najbolji pokazatelj pravljenja koraka naprijed s mladim ljudima.

Posljednja, četvrta, epizoda je veoma bitna i u njoj ćemo imati priliku vidjeti mlade ljude koji su otvoreni za promjene, što je poenta i bogatstvo ovog projekta. Što se Mostara tiče, cilj nije bio prozivati nikoga, već srušiti ideju dvije škole pod jednim krovom i raditi na tome da nas prestanu dijeliti od obdaništa do srednjih škola po naciji i religiji.

Emisija "Perspektiva" se emituje na trideset TV stanica u regionu, a za prostore Bosne i Hercegovine, publika može pratiti narednu, treću epizodu serijala u gradu Mostaru u petak, 20. februara, od 19:30 na BHT.