Projekt za školarce
180

Reciklirajte s Papirkom i pomozite ugroženima

Piše: M. Beker
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Papir ubaci, okoliš spasi" slogan je pod kojim će u narednih pola godine biti realiziran projekt recikliranja papira Papirko na području Kantona Sarajevo. Osim koristi i dobrobiti za našu okolinu, projekt Papirko ima i humanitarni karakter.

Novac koji se dobije reciklažom bit će doniran Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

"Naš osnovni cilj jeste edukacija osnovaca i srednjoškolaca o reciklaži i njenoj koristi za okoliš. To je nešto čemu nismo učeni od malih nogu, a to je vrlo popularno u svijetu. Želimo da mladi shvate da to nije samo reciklaža, već da na taj način pomažu drugima, drugoj djeci, da dobiju ono što nemaju, a potrebno im je", rekao je Mak Filipović iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, koji je uz Udruženje za art i vizuelnokomunikacijske vještine Pixel pokretač projekta.

U aktivnostima koje će trajati do juna 2013. godine bit će realizirane edukativne radionice sa osnovcima i srednjoškolcima obrazovnih institucija sa područja Kantona Sarajevo, koje će voditi studentice ekologije s Prirodno-matematičkog fakulteta, umjetničke radionice, kao i predstave koje će upriličiti studenti Akademije scenskih umjetnosti, a namijenjene su djeci od 1. do 6. razreda osnovne škole, te izložbe.

"U projektu učestvuje 10 škola i u svakoj od njih će biti postavljene kartonske kutije u koje će se odlagati otpad za reciklažu. Ovim ne samo da želimo utjecati na svijest djece, već i na vlast, da obrate pažnju na problem i rješenje jer želimo napraviti nešto što traje", rekao je Filipović.

Projekt ima i maskotu - kengura Papirka koji će zajedno s aktivistima obilaziti škole i učiti školarce o značaju reciklaže. Arhitektonski fakultet Sarajevo i Ećo Company donirat će otpad, a sredstva će biti donirana školama te Zavodu Pazarić i Dječijem domu Bjelave.

"Ekonomski efekti projekta možda i nisu tako veliki, ali je ideja dobra jer će se ljudi brinuti o svojom okruženju i okolišu. Za Zavod Pazarić ovo mnogo znači, jer radimo na tome da se približimo evropskim standardima za koja su potrebna sredstva, bitno je da se uključimo u zajednicu i da zajednica pomogne nama. Ovako će i naši štićenici biti uključeni u društvo", rekao je direktor Zavoda Pazarić Jasmin Ćerimagić. U Zavodu se trenutno nalazi 400 osoba o kojima brine 150 članova osoblja.

"Naši mališani svakodnevno mnogo uče, a ovaj projekt će proširiti njihovo znanje i povećati svijest o humanitarnom zbrinajvanju onih koji nisu naši štićenici, a pomoć im je potrebna", rekla je Elma Memić iz Dječijeg doma Bjelave.

Projekt su podržali i Općina Ilidža i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Sve umjetničke izložbe bit će održane u Galeriji Boris Smoje.