BiH
0

Rebalansirani federalni proračun 1,7 miliona KM

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala je Nacrt izmjena i dopuna Proračuna za 2011. godinu, a konačno će ga utvrditi i uputiti u parlamentarnu proceduru nakon što u njega budu ugrađene primjedbe i prijedlozi iz današnje rasprave.

Na konferenciji za novinar predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić kazao je kako rebalansirani Proračun iznosi 1,71 miliona konvertibilnih maraka i na prihodovnoj i na rashodovnoj razini, s čime će narednih dana biti upoznati predstavnici sindikata i udruženja korisnika proračunskih sredstava.

"Pri koncipiranju rebalansa, Vlada je krenula od smanjivanja stavki na koje može direktno utjecati kao nastavak već poduzetih mjera štednje na smanjenju naknada funkcionarima i naknada zaposlenih u državnoj službi, što je preporučeno i administrativnim tijelima oba doma Parlamenta FBiH", kazao je Nikšić.

Dodao je kako su smanjene naknade troškova zaposlenih za 2,5 miliona konvertibilnih maraka, odnosno za 7,7 posto u odnosu na sredstva usvojena Proračunom za 2011. godinu. Smanjeni su izdaci za materijal i usluge za tri miliona konvertibilnih maraka, kao i izdaci za komunalne i usluge prijevoza i gorivo.

"Uz tekst Proračuna koji je usvojila Vlada danas je usvojeno i nekoliko zaključaka, a jedan od njih se odnosi na intenziviranje razgovora s predstavnicima sindikata oko zahtjeva MMF-a. Provest ćemo reforme naknada braniteljskih populacija i reviziju prava svih proračunskih korisnika. Vlada će direktno uključiti u postupak hitne revizije prava na ostvarenje prijevremene mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima", kazao je Nikšić.