Vlada FBiH
0

Rebalansirani budžet 1.862.962.000 KM

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas rebalans budžeta za ovu godinu, koji iznosi 1.862.962.000 KM.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda istakao je da je rebalansirani budžet uvećan za 116 miliona KM.

"Nedostajuća sredstva bila bi, uz ostale redovne budžetske prihode planirane s povećanjem od 48,7 miliona KM, nadomještena i finansiranjem od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Svjetske banke i Evropske komisije", rekao je novinarima Bevanda.

On je naglasio da su do kraja godine obezbijeđene naknade demobilisanim borcima u FBiH i da je izdvajanje za dobitnike najviših ratnih priznanja u FBiH smanjeno sa 1,7 na milion KM.

"Najbitinije je da smo prošli test i ispunili uslove Svjetske banke i Evropske komisije. Ukoliko rebalans budžeta bude usvojen u Parlamentu FBiH mogli bi efektivni postati svi kreditni aranžmani i mirno se privesti ova budžetska godina", dodao je Bevanda.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović istakao je da je sa MMF-om ranije dogovoreno da je potrebno uraditi ovogodišnji rebalans budžeta FBiH.

"Obim izmjena nije veliki i mislim da je veoma pozitivno što je rebalans urađen. Najznačijnija stvar je da će penzioni fond biti obezbijeđen do kraja godine i da će četvrta tranša od stendbaj-aranžmana sa MMF-om biti usmjerena prema kantonima", rekao je Mujezinović.

On je napomenuo da će Nacrt izmjena budžeta FBiH za ovu godinu biti razmatran po hitnom postupku 13. i 14. septembra na sjednici Parlamenta FBiH.