Po hitnom postupku
1

Rebalans budžeta RS na posebnoj sjednici Skupštine

FENA
Poslanici Skupštine Republike Srpske razmatrat će sutra rebalans ovogodišnjeg budžeta po hitnom postupku.

Entitetska vlada je za ovo posebno skupštinsko zasjedanje uputila Prijedlog rebalansa koji iznosi milijardu i 810 miliona KM i manji je za 15 miliona od usvojenog budžetskog okvira.

Vlada u obrazloženju predloženog rebalansa priznaje da je radi smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore s MMF-om o odobrenju novog kreditnog aranžmana.

  • Radi odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere Bosne i Hergovine prema MMF-u, u kojem se Vlada RS-a, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu s obavezama iz ovog pisma do sredine septembra 2012. godine, stoji u dokumentu.

Rebalans je predložen po hitnom postupku, zbog kratkoće vremena koje je preostalo entitetskoj vladi do spomenutog roka.

Vlada RS-a također priznaje da su prihodi smanjeni ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, ali i entitetskog poreza na dobit.

Preciznije, za sedam mjeseci naplaćeno je 6,6 posto manje prihoda po osnovu poreza na dobit nego u istom periodu lani, navodi Vlada RS-a.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić izjavio je danas da vjeruje da će predloženi rebalans biti usvojen, dok opozicija potvrđuje da neće glasati za taj dokument.

Oni optužuju vladu Aleksandra Džombića da je odgovorna za krizu u RS-u zbog čega je neophodno i novo zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda, kao i da je izvršna vlast štedjela na socijalno-ugroženim kategorijama, ali ne i na reprezentaciji, budžetskim izdvajanjima za medije i za, između ostalog, vjerske zajednice koje su dobile čak pet miliona više sredstava.

Pare za rad će dobiti i kancelarija RS-a u Mostaru i to u ovoj godini 50.000 maraka, što je za deset hiljada više nego što će vlast dati za sanacije elementarnih nepogoda u RS-u.

Također, i pojedini budžetski korisnici dobit će nakon rebalansa više sredstava, a među njima se posebno izdvaja Ustavni sud RS-a, koji će dobiti 50.000 KM više sredstava i to za reprezentaciju, režije te za naknade van radnog odnosa.

Gotovo 100.000 maraka više iz budžeta RS-a bit će izdvojeno za potrebe Helikopterskog servisa RS-a, a u rebalansu budžeta, između ostalog, povećane su im stavke rashoda po osnovu smještaja i putovanja sa 194.000 na 274.000 KM.

Uštedjet će se oko milion maraka na izgradnji objekata za djecu, subvencijama za šumarske radove, grantovima za humanitarne organizacije, povratku, ali i transferima za fond PIORS u iznosu od dva miliona KM.

Na kritike opozicije, Džombić je ustvrdio da u rebalansu nema radikalnih rezova i smanjenja socijalnih davanja.

“To su manje uštede po svim pozicijama”, rekao je Džombić.

Nakon zahtjeva opozicije, potvrdio je da se nađe i pismo namjera MMF-u o detaljima na šta se to vlast obavezala da bi ta finansijska institucija odobrila novi kredit za BiH.

Iz SDS-a je također nedavno upozoreno da, ukoliko parlament sutra i usvoji rebalans budžeta, taj dokument mora proći i Vijeće naroda RS-a.

Po poslovniku, klubovi u Vijeću imaju rok od sedam dana da se izjasne, a ukoliko bi se pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, to znači da se može desiti da rebalans budžeta RS-a ne prođe sve procedure usvajanja do sredine septembra.