BiH
0

Rebalans budžeta RS-a na razmatranju u Narodnoj skupštini

FENA
U Banjoj Luci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se po hitnom postupku razmatrati Prijedlog rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu od milijardu i 375 miliona KM, što je za 125 miliona KM više od usvojenog budžeta.

Sjednica je počela minutom šutnje preminuloj poslanici Stranke za BiH u entitetskom parlamentu Muniri Šabović.

U toku je razmatranje prve tačke u kojoj poslanici postavljaju pitanja entitetskom premijeru.

Poslanici će se izjasniti o Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja budžeta RS-a za prošlu godinu te o Izvještaju o aktivnostima i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za isti period.

Na dnevnom redu je Prijedlog izmjena Odluke o obrazovanju Komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja za simbole RS-a, više prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Prijedlog zakona o transfuzijskoj medicini, o zaštiti na radu, o prijevozu opasnih materija, o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj plovidbi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova.

Razmatrat će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS-u, nekoliko nacrta zakona, između ostalih, Nacrt zakona o uslovima i postupku za prekid trudnoće.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja o održanom okruglom stolu Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine o temi: ''Traženje nestalih osoba, istraživanje i procesuiranje ratnih zločina i javne tribine o istoj temi''.