Dom naroda
0

Rebalans budžeta FBiH na dnevnom redu

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem je dnevnom redu po hitnom postupku rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, predložen iz Vlade FBiH.

U skladu s rebalansom predložene su izmjene pratećeg akta, Zakona o izvršenju budžeta.

Rebalans je 26. jula usvojio Predstavnički dom, a stupit će na snagu ako to danas učini i Dom naroda.

U tom slučaju nova ukupna budžetska cifra iznosit će 1.735.797.000 KM na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

To je za 36,5 miliona KM ili za 2,15 posto više u odnosu na sadašnji budžet.

Najznačajnije izmjene, u pogledu umanjenja, najavljene su rebalansom u stavkama naknada troškova zaposlenih (2,4 miliona KM), izdataka za materijal i usluge (0,8 miliona KM) i nabavku stalnih sredstava (dva miliona KM).

Na taj način je omogućeno povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 miliona KM, od čega je najveći dio za naknade boračkim kategorijama.

U skladu s ranijim zaključcima Parlamenta FBiH, kojima je naloženo Vladi FBiH da se svim boračkim kategorijama osiguraju redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, planirano je za 34,55 miliona KM povećanje po osnovu invalidnina, a 2,9 miliona KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja te dva miliona KM za sufinansiranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Također je za 14 miliona KM povećan transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po zakonu koji je važio do 11. marta 2009. godine, dok je u okviru tekućih transfera drugim nivoima dodato 13,6 miliona KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i dva miliona KM za Fond PIO po osnovu povećanja minimalnih penzija.

Za programe podrške razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u aktuelnom budžetu za 2011. godinu), a na osnovu opredjeljenja Vlade FBiH da sufinansira održivi povratak na ovom području, planirana su tri miliona KM.