Mujezinović u Zavodu PIO/MIO
0

Realno je očekivati rast penzija u novoj godini

Sarajevo-x.com
Mustafa Mujezinović
Mustafa Mujezinović
Realno je očekivati rast penzija u narednoj godini, ocijenjeno je danas tokom sastanaka premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića sa direktorom i zamjenikom direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i Ivanom Rogićem, te predstavnicima penzionera/umirovljenika u FBiH.

Prema procjenama i planovima, kojeg su tokom sastanka iznijeli čelni ljudi Zavoda, u narednoj godini očekuje se rast ukupne sume sredstava u PIO-u/MIO-u u iznosu od četiri posto, što bi na proljeće moglo rezultirati povećanjem penzija.

"Svi napori Vlade FBiH na stabilizaciji prilika u Zavodu urodili su plodom. Penzije su ostale redovne i na dostignutom nivou. Projekcije i planovi koji su danas predstavljeni su za svaku pohvalu. Istovremeno očekujemo da će u Nacrtu budžeta FBiH za narednu godinu dio sredstava biti predviđen za vraćanje akumuliranog duga prema zavodu. Također, ukoliko realizujemo ekonomske planove koje smo postavili, onda svakako možemo očekivati povećanje penzija", kazao je Mujezinović.

Predstavnici penzionera/umirovljenika Omer Omerefendić i Ivan Kožul iskazali su zahvalnost premijeru i Vladi FBiH, kao i čelnim ljudima na stabilizaciji prilika u PIO/MIO, te naporima koje ulažu na unaprjeđenju teškog položaja ove kategorije.