BiH
0

Reakcije u svjetskoj štampi na referendum u Crnoj Gori

FENA
U Njemačkoj se ugledni sedmičnik Der Spiegel iz Hamburga bavi i problemom "balkanizacije" Balkana ističući da će vlasti Crne Gore kad-tad morati da se suoče s pitanjem albanske manjine koja je "listom glasala za nezavisnost male republike".

"Albanci su odlučujuće doprinijeli uspjehu referenduma o nezavisnosti te zato sada zahtijevaju da im se, kao protuusluga, dade autonomija oko Ulcinja", piše Der Spiegel.

Ultrakonzervativni Frankfurter Algemeine Zeitung poziva crnogorskog premijera Mila Đukanovića da "siđe s oblaka" i prione na posao, pri čemu prvi zadatak treba da mu bude - primjena evropskih standarda!

"Ako bi Crna Gora odmah zakucala na vrata Evropske unije, to ne bi bilo previše zgodno, jer treba paziti na osjećanja Srbije... Na kraju krajeva, EU ne želi da dodatno kažanjava Srbiju", piše dnevnik iz Frankfurta navodeći mišljenje neimenovanog diplomata iz Bruxellesa.

U SAD-u dnevnik New York Times ističe da je Srbija "nevoljno priznala da se njena mala rođaka s Jadrana odlučila na samostalan život", te da je EU "vrlo brzo udarila svoj pečat na ishod referenduma iako se ranije svojski trudila da spriječi nezavisnost majušne republike", dok Los Angeles Times ističe da je raspoloženje u Beogradu "tmurno zato što je crnogorsko 'da' nezavisnosti shvaćeno kao još jedan u nizu poraza Srbije".

Austrijska štampa s neskrivenim zadovoljstvom ističe da osamostaljenje Crne Gore znači konačan nestanak Jugoslavije, zemlje nastale - kako se u Beču često ističe - "na pepelu Austrougarske monarhije", pri čemu se nikad ne zaboravlja da je "smrtonosni udarac" toj monarhiji zadala baš Srbija u Prvom svjetskom ratu.

"Osamostaljenjem Crne Gore najzad je okončan raspad bivše Jugoslavije", zadovoljno zaključuje bečki Kurier tvrdeći da Crna Gora "nije mogla računati na brže približavanje EU u savezu sa Srbijom zato što srpsko rukovodstvo nikako da se okrene savladavanju bliže prošlosti".

"Srbija je propustila svoju šansu da zadrži Crnu Goru, a njene šanse da sačuva Kosovo još su manje", ocjenjuje Kurier i dodaje: "Kad Srbija nije uspjela uvjeriti etnički srodne Crnogorce, kako onda očekivati da u tome uspije sa sasvim drugačijim Albancima na Kosovu?"

Slični komentari dolaze i iz Mađarske, zemlje koja je nekada također činila dio Austro-Ugarskog carstva.

"U nedjelju je srušena posljednja tvorevina (pobjedničkih) sila Antante iz Prvoga svjetskog rata", ističe dnevnik Nepsabadszag iz Budimpešte.

List ocjenjuje da će se nova mala država na Balkanu suočiti s nizom problema u svome samostalnom životu, a prije svega u naporu da "sredi stanje u vlastitoj kući" ako želi krenuti putem integracije u EU.

"U Njegoševo vrijeme Crna Gora je bila operetska država iz kabaretskih filmova, a tokom proteklih godina mafijaška država iz kriminalnih filmova", piše dnevnik iz Budimpešte, ističući kako će se Podgorica morati valjano potruditi da ukloni svoj negativni "imidž".