BiH
0

Reakcija SDP-a BiH povodom saopćenja iz Silajdžićevog kabineta

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića povodom susreta s penzionisanim generalom Rasimom Delićem najbolje pokazuje da su građani BiH zaista taoci sujeta aktuelnih vlastodržaca koji ne biraju sredstva da se prikažu „najvećim sinovima svojih naroda i eksluzivnim zaštitnicima nacionalnih ineteresa“.
  • Naime, nakon razgovora člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i generala Delića, potpuno zanemarujući stroge norme Tribunala o privremenom puštanju na slobodu, koje to izričito zabranjuju, iz Silajdžićevog kabineta izdato je saopćenje da su tom prilikom razgovarali o toku postupka koji se vodi u Hagu. Ako Haris Silajdžić nije znao za odredbu prema kojoj optuženik za ratne zločine ne smije razgovarati o svom predmetu ni s kim, osim sa svojim advokatom, pitanje je šta rade njegovi brojni i dobro plaćeni savjetnici. Otvoreno se postavlja pitanje da li je žrtvovanje boravka generala Delića u krugu rodbine i prijatelja za vrijeme predstojećih praznika vrijedilo razgovora sa članom Predsjedništva i još jedne njegove promocije, kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP napominje kako bi od saznanja da Silajdžić i "sva savjetnička svita oko njega" nije znala da promovirajući sebe, u stvari teško kompromitiraju generala Delića, gore moglo biti jedino saznanje da se radi o svjesnoj namjeri i osveti Harisa Silajdžića zbog činjenice da ga, bar prema objavljenim stenogramima sa sjednica Predsjedništva RBiH, general Delić nije podržao u njegovoj namjeri za konačnu podjelu zemlje.