BiH
0

Reakcija SBiH na izjave Lagumdžije i Radončića

Sarajevo-x.com
Nakon sinoćnje emisije "60 minuta" na Federalnoj televiziji u kojoj su između ostalih gostovali Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija, Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem za javnost u kojem oštro osuđuje izjave lidera stranaka SBB BiH i SDP BiH o investicijama u energetski sektor BiH.

"U političkom magazinu Zlatka Lagumdžije i Federalne televizije '60 minuta', emitiranom 20. septembra 2010. godine, višekratno su ponovljene krupne laži koje godinama plasira Dnevni avaz, kako o Stranci za Bosnu i Hercegovinu, tako i o investicijama u elektroenergetski sektor Federacije BiH", ističe se u saopštenju SBiH.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća građane na nepobitne činjenice o svoja tri ključna principa investiranja u elektroenergetski sektor koja su jednoglasno prihvaćena i u Parlamentu i u Vladi Federacije BiH: Nema prodaje rijeka i rudnika strancima. Nema koncesija strancima na korištenje prirodnih resursa Federacije BiH i nema vlasništva stranim ulagačima na elektrane koje će biti izgrađene", stoji u saopštenju ove stranke.

Nadalje, iz SBiH ističu da su najveće direktne strane investicije u istoriji Bosne i Hercegovine od sedam milijardi maraka, bazirane na ovim principima, i zapošljavanje više od 50.000 bh. radnika blokirali Fahrudin Radončić nakon što mu je propao pokušaj da Elektroprivredom BiH ovladaju njegovi srbijanski partneri Miroslav Misković i Vojin Lazarević. Stranka demokratske akcije, čiji su premijer i svi ministri u Vladi Federacije BiH podržali investicije i Socijaldemokratska partija BiH, čiji predsjednik Zlatko Lagumdžija, nije bio u mogućnosti reketirati investitore na način na koji je navikao i zbog kojeg se protiv njega mjesecima vodi istraga u Odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tvrde u SBiH.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu, unatoč mafijašu koji pokušava u Federaciji BiH instalirati svoje poslovno-političke partnere iz Srbije i sa Kosova, reketašu koji vlastiti kriminal krije iza SDP-a BiH, te javnoj televiziji koja se stavila u službu ovog dvojca, nikada neće izdati interese građana Bosne i Hercegovine i dozvoliti mafiji da realizira svoje prljave interese", zaključuje se u saopštenju Stranke za BiH.