BiH
0

Reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH na pisanje "Večernjeg lista"

Sarajevo-x.com
Povodom članaka objavljenih u nastavcima u dnevnim novinama "Večernji list" na temu službenog dokumenta – informacije – koju je Ministarstvo vanjskih poslova BiH sačinilo po nalogu i za upotrebu Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

"Postupke koji su doveli do toga da dokument koji je izradilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH po nalogu Predsjedništva BiH, a o kome Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još nije imalo priliku ni raspravljati, dođe u posjed sredstava informiranja (kako je to u Večernjem listu navedeno "Večernji list u posjedu tajnog dokumenta") smatramo krajnje neodgovornim od strane lica koje ili koja su taj dokument učinila dostupnim sredstvima informiranja. To samo pokazuje neodgovornost i neprofesionalnost pojedinaca prema službenim dokumentima, prema procesu odlučivanja u Bosni i Hercegovini, ali i odnos prema državi i njenim organima.

Članak u "Večernjem listu" od srijede 02.01.2008. godine pod naslovom "Diplomati i biznis" komentira prihode koje ostvaruju diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. Ovim putem skrećemo pažnju na činjenicu da generalni konzulati ostvaruju prihode u korist države Bosne i Hercegovine, a da to nije "zarada" kako implicira članak.

Termin koji je korišten nije adekvatan, jer sav prihod koji konzulati ostvare idu na Jedinstveni račun trezora koji je otvoren kod Centralne banke Bosne i Hercegovine. Sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH imaju obavezu i instrukciju (koje se pridržavaju) da petnaestodnevno (dva puta mjesečno) izvrše transfer sredstva na pomenuti račun.

Ministarstvo vanjskih poslova ova sredstva ne koristi kao svoja i isključivo se finansira iz odobrenog godišnjeg budžeta.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH ostaje nejasno šta je bio cilj takvog jednog neodgovornog postupka, ali sigurno je da ne predstavlja doprinos unaprjeđenju funkcioniranja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine u cjelini.

O ovom činu će biti obavješteni svi nadležni organi i institucije Bosne i Hercegovine da bi poduzeli aktivnosti iz domena svog djelovanja", navodi se u saopćenju.