BiH
0

Reakcija Konkurencijskog vijeća na izmjenu Zakona o konkurenciji

FENA
Povodom usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o konkurenciji u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Konkurencijsko vijeće BiH je saopćilo kako je još 6. aprila jednoglasno donijelo mišljenje kojim Prijedlog izmjene Zakona o konkurenciji "smatra neopravdanim i neprihvaljivim s aspekta konkurencijske politike, prava i prakse".

Vijeće navodi kako je rok utvrđen u članku 41. stavak (1) Zakona od šest (6) mjeseci «opći rok», a koji je usvojenim izmjenama skraćen na tri mjeseca i odnosi se na donošenje konačnog rješenja Konkurencijskog vijeća «isključivo» nakon provedenoga postupka pokrenutog na temelju Zaključka o pokretanju postupka ocjene «složenih koncentracija gospodarskih subjekata (gdje postoji opravdana sumnja da takva koncentracija može imati značajne negativne učinke, odnosno stvoriti dominantni položaj nekoj kompaniji na tržištu BiH) i za postupke ocjene zabranjenih sporazuma (npr. kartel sporazumi )»

  • Bitno je istaknuti činjenicu da važeći Zakon u značajnoj mjeri je «usklađen s propisima Evropske zajednice, kao i rokovi za donošenje konačnih odluka Konkurencijskog vijeća». Također, u pripremi Zakona su sudjelovali i međunarodni eksperti CARDS projekta EU i Zakon je dobio pozitivnu ocjenu od Evropske komisije, DG – za konkurenciju u Briselu, navodi Konkurencijsko vijeće.

Konkurencijsko vijeće smatra «nepotrebnom ovu izmjenu jer će u određenoj mjeri derogirati koncept trajanja pojedinih procesnih radnji što će imati negativnog utjecaja i na osnovne principe Zakona».

Konkurencijsko vijeće cijeni da će promjena imati naravno ako izmjena Zakona bude usvojena i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i značajan «negativan utjecaj na kvalitet donesenih konačnih odluka Konkurencijskog vijeća».

Konkurencijsko vijeće je najavilo kako će nastaviti svoje aktivnosti i nastojati uvjeriti Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da treba uzeti u obzir njihove argumente i činjenice prilikom prihvatanja promjene Zakona.