BiH
0

Reagiranje predsjedavajućeg OV Bos. Krupa na istupe vijećnice Krupić

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon javnih istupanja vijećnice Marije Krupić u Općinskom vijeću Bosanska Krupa, oglasilio se i predsjedavajući Vijeća.

U posljednjih nekoliko dana nezavisna vijećnica Marija Krupić, javnom riječju, a putem štampanih i elektronskih medija, Općini Bosanska Krupa na teret stavlja navodno kršenje ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina, navodi se u saopćenju.

"Sve to radi besmisleno, neosnovano i neargumentovano. Pri tome, čega vjerovatno nije ni svjesna, ugrožava rad Općinskog vijeća Bosanska Krupa na samom početku. Onda kada bi najviše trebalo biti složno i ujedinjeno, kada bi se trebali „udariti“ čvrsti stubovi, nosači zajedničkog napora za još veći progres i prosperitet općine Bosanska Krupa.

Nezavisna vijećnica Marija Krupić ističe da pri odabiru predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bosanska Krupa nisu ispoštovana njena prava kao pripadnika nacionalne manjine, odnosno da je izvršena diskriminacija po nacionalnoj i spolnoj osnovi. Ovim putem ističem, jasno dajem do znanja, da vijećnica Krupić, vjerovatno propagirajući svoje i interese drugih pojedinaca, iznosi neistine i već sad ugrožava rad Općinskog vijeća. Predsjedavajući i njegov zamjenik izabrani su na potpuno legalan način, pri čemu su se poštovali svi propisi i prava, kako konstitutivnih naroda, tako i predstavnika manjina u BiH.

Statutom Općine Bosanska Krupa decidno je navedeno da: „Predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ako je Vijeće konstituisano od više konstitutivnih naroda. Prilikom predlaganja izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća osigurat će se u najvećoj mogućoj mjeri ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova.

Prilikom izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća, koje se obavlja putem tajnog glasanja, jedan od predloženih kandidata je bila i sama gospođa Krupić, ali nije dobila potrebnu većinu glasova.

Osim toga, gospođa Krupić navodi da Općinsko vijeće čini većina vjećnika iz SDP-a, što naravno nije istina. Općinsko vijeće Bosanske Krupe čini osam vijećnika iz reda Socijaldemokratske partije (SDP), sedam vijećnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), četiri vijećnika iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), dva iz Ekološke stranke E5 - Zeleni, dva iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), jedan iz Stranke za Bosnu i Hercegovine (SBiH), te jedan ispred nacionalnih manjina.

Kao Predsjedavajući Općinskog vijeća imam obavezu da štitim ugled i imidž naše općine i samo iz tog razloga reagujem na istupe pomenute vijećnice. Svako degradiranje tuđe ličnosti ili širenje dezinformacija, čime se stvara loša slika o općini Bosanska Krupa, šteti svima nama koji živimo na ovim prostorima, bez obzira na razlike i političke poglede.

Danas je Bosanska Krupa zahvaljujući savremenom i proaktivnom razmišljanju i djelovanju stanovništva i lokalne samouprave postala primamljivo mjesto za život i ulaganja.

Poduzet ću sve moguće mjere kako se stečeni ugled ne bi narušio, jer svima nama je u interesu da budemo složni i ujedinjeni u borbi za još veći progres i prosperitet općine Bosanska Krupa.

Dragi sugrađani, očekujem da ćemo i dalje svi zajedno raditi na napretku naše sredine, a onima koji sumnjaju u zakonitost rada institucija Općine poručujem da u našoj državi postoje organi čija je nadležnost praćenje i utvrđivanje zakonitosti rada", navodi se u saopćenju.