BiH
0

Reagiranje INA-e u povodu pretresa stana Zaima Backovića

FENA
Zaim Backović
Zaim Backović
U povodu pretresa stana Zaima Backovića, jednog od komandanata Teritorijalne odbrane u opkoljenom Sarajevu u subotu je reagirala Inicjativa za novu akciju (INA), izražavajući ogorčenje zbog činjenice što se zaslužni pojedinci, visoki vojni i politički dužnosnici iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, proganjaju, ponižavaju i maltretiraju.

"Bosna i Hercegovina je jedina država u svijetu u kojoj se progone zaslužni pojedinci, visoki vojni i politički dužnosnici koji su se u periodu agresije na BiH od 1992. do 1995. godine borili za njenu nezavisnost i slobodu, obnašajući najvažnije državničke funkcije", navodi INA u saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, neravnopravna borba s nadmočnijim agresorskim snagama ima svoje pravno uporište u činjenici da je Republika BiH bila punopravni član UN-a, te samim tim sve njene institucije i vojne formacije u BiH su bile jedine legitimne sa stanovišta međunarodnog prava.

"Bez obzira na ovaj historijski fakt kao i na činjenicu da se događaji od 3. maja 1992. godine u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne mogu podvesti pod ratni zločin ni po standardima Haškog tribunala, Tužilaštvo BiH je našlo za shodno da pretresa stan Zaima Backovića", navodi se u saopćenju.

Iz INA-e podsjećaju da su sva dešavanja prije pretresa, a koja se odnose na javne istupe Backovića po pitanju dešavanja 3. maja 1992. godine u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, jasno ukazivali na činjenicu da je Backović dostupan organima gonjenja po ovom konkretnom pitanju, te da u tom kontekstu zabrinjava način na koji je akcija pretresa izvedena.

Stoga, INA ovim putem izražava zabrinutost činjenicom da se zaslužni pojedinci, visoki vojni i politički dužnosnici iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, proganjaju, ponižavaju i maltretiraju.