BiH
0

RCC domaćin regionalnog sastanka o informatičkoj saradnji u regionu

FENA
Sekretarijat Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) po prvi put će biti domaćin sastanka radne grupe Inicijative za elektronsku jugoistočnu Evropu (eSEE) i Radne grupe za širokopojasni Internet u jugoistočnoj Evropi (bSEE) koji će se održati 27. i 28. oktobra u prostorijama organizacije u Sarajevu, najavljeno je danas iz RCC-a.

Cilj sastanka, koji je organiziran zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), jeste da se osigura sinergija između ovih inicijativa koje se međusobno nadopunjuju i jačaju, kao i da se dobije više informacija o stanju provedbe posebnih komponenti eSEE-ovog "Programa rada plus".

"Program rada plus" je regionalni akcioni plan za razvoj elektronskog upravljanja i informacionih i telekomunikacionih tehnologija kojeg je potpisalo devet vlada na Regionalnoj ministarskoj konferenciji eSEE-a održanoj prošlog oktobra Sarajevu.

Sastanak će otvoriti generalni sekretar RCC-a Hido Biščević, a potom će se prisutnima obratiti i stalna predstavnica UNDP-a i stalni koordinator UN-a za BiH Christine McNab i predsjedavajuća Inicijative eSEE Hrvatske Diana Šimić.

"Program rada plus" eSEE-a osmišljen je tako da pruži pomoć regionu u njegovim naporima da se postignu ciljevi Programa Evropske unije i2010 i postane punopravni učesnik globalnog informacionog društva.

Radna grupa bSEE radi na promociji regionalne širokopojasne infrastrukture, kao podrške provedbi programa e-upravljanja.

Nakon ovog sastanka, uslijediće sastanak Savjetodavne komisije programa novoosnovanog Centra za razvoj e-upravljanja (CeGD) i pripremni sastanak Regionalne savjetodavne radne grupe za e-upravljanje (REGATA) UNDP-ovog Programa e-vodstva za zapadni Balkan, čiji će cilj biti da uvedu važne novine za jugoistočnu Evropu kako bi iskoristila prednosti korištenja informacione i komunikacione tehnologije u procesima upravljanja.

Članovi Inicijative eSEE su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Republika Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i UNMIK/Kosovo. Osim članova eSEE inicijative, radna grupa bSEE-a uključuje i Grčku.