BiH
0

RCC će omogućiti stvaranje novog imidža jugoistočne Evrope

FENA
Vijeće za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi (RCC), čiji Generalni sekretarijat ima sjedište u Sarajevu, predstavlja novu etapu u razvoju odnosa između zemalja regije i stvaranju novog imidža jugoistočne Evrope, rečeno je u srijedu u glavnom gradu BiH. Ovo je ocjena sudionika ceremonije zvaničnog početka djelovanja ovog vijeća te povodom proglašenja Sarajeva za domaćina sjedišta Sekretarijata RCC-a.

Vijeće za regionalnu saradnju je rezultat transformacije Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i preuzet će aktivnosti koje je dosad provodila ta regionalna inicijativa.

Na ceremoniji je ocijenjeno simboličnim što je Sarajevo izabrano za sjedište RCC-a, jer je to mjesto gdje je i počeo rad Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Evropi 1999. godine.

Ocijenjeno je da će Vijeće za regionalnu saradnju predstavljati jedan novi poticaj u razvoju dobrosusjedskih odnosa zemlja regije, te pomoći u njihovim unutrašnjim reformama i daljnjem približavanja Evropskoj uniji.

Za generalnog sekretara RCC-a izabran je Hido Biščević iz Hrvatske, koji smatra da će djelovanje RCC-a pokazati zrelost zemalja u regiji, koje sada potpuno preuzimaju odgovornost u svoje ruke.

On je kazao da će Vijeće omogućiti ostvarivanje euroatlantskih aspiracija svake zemlje pojedinačno, potpunu modernizaciju regije u materijalnom i duhovnom smislu te dostizanje razine za punopravno članstvo u EU-u.

Uzajamnost i solidarnost bit će, kazao je Biščević, osnovni principi rada Vijeća za regionalnu saradnju, a sve u cilju ubrzanog ostvarivanja prioriteta i rješavanja svih otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zahvalio je na odluci da Sarajevo postane sjedište Sekretarijata RCC-a, te na taj način bude učesnik rađanja nove dimenzije Pakta stabilnosti.

Ocijenio je kako je ovo važna odluka za međunarodnu zajednicu i za BiH, te da će to biti i veliki izazov i prilika da naša zemlja pobjegne sa začelja evropskih integracija.

Špirić je naglasio i da ujedinjena Evropa nikada neće doživjeti svoju punu afirmaciju, niti imati svoj osnovni smisao ako sve zemlje koje joj geografski pripadaju ne postanu njezin sastavni dio.

Aktivnosti i rezultati Pakta stabilnosti u proteklim godinama ocijenjeni su pozitivnim za stabilizaciju regije i razvoj saradnje, a njegov specijalni koordinator Erhard Busek početak djelovanja RCC-a smatra historijskim trenutkom.

Pakt stabilnosti je započet ovdje i vraća se kući u izmijenjenom obliku, kazao je Busek, izrazivši nadu da će Vijeće za regionalnu saradnju zapravo biti "jedna uspješna priča".

Kazao je da je ovo vijeće sada najvažniji instrument za saradnju u jugoistočnoj Evropi, te da će u budućnosti zemlje uključene u njega imati ključnu ulogu u tome šta treba da urade.

Kako je rečeno, proces potpune uspostave Vijeća je pri kraju i sastojat će se od pet odjela, koji će obuhvatati glavne prioritete saradnje jugoistočne Evrope. To su energetska, ekonomska, socijalna, sigurnosna saradnja, pravosuđe te ljudski resursi.

Sekretarijat RCC-a će biti smješten u zgradi prijateljstva BiH i Grčke na Marindvoru u Sarajevu, koju su danas obišli predstavnici zemlja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, EU trojke, te zemalja donatora saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Na ceremoniji se moglo čuti i kako će RCC i njegov Generalani sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu imati pozitivan uticaj i na procese u samoj BiH, gdje se ovih dana očekuje rasplet situacije u vezi s reformom policije.