BiH
0

Razrješen dužnosti tužioc Federalnog tužilaštva

Sarajevo-x.com
Drugostepena disciplinska komisija VSTVBiH potvrdila disciplinsku mjeru razrješenja od dužnosti Branimiru Rončeviću, tužiocu Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za tužioce potvrdila je disciplinsku mjeru razrješenja od dužnosti Branimiru Rončeviću, tužiocu Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

Tuženi je putem svog punomoćnika protiv prvostepene odluke blagovremeno izjavio žalbu zbog povrede pravila postupka koje su mogle imati uticaj na donošenje zakonite odluke, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava, te zbog odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

Odlučujući o žalbi tuženog, Drugostepena disciplinska komisija smatra da je Prvostepena disciplinska komisija provela postupak pravilno, te da nema mjesta žalbenom prigovoru zasnovanom na tvrdnji da je povrijeđen princip ravnopravnosti stranaka.

Drugostepena disciplinska komisija djelimično je uvažila žalbu tuženog i preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije, te odbila tužbeni zahtjev koji se odnosi na disciplinski prekršaj davanja lažnih, obmanjivih i nedovoljnih informacija u vezi sa prijavom za radno mjesto.

Drugostepena disciplinska komisija ispitala je odluku Prvostepene disciplinske komisije o izrečenoj disciplinskoj mjeri, te utvrdila da je mjera razrješenje od dužnosti u srazmjeri sa težinom počinjenog disciplinskog prekršaja za koji je tuženi oglašen odgovornim.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati VSTVBiH, koji u punom sastavu može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri. U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi tuženog, tuženi može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH.