BiH
11

Razriješen NO Razvojne banke, Džaferović ostaje do daljnjeg

Piše: F.V.
Ramiz Džaferović
Ramiz Džaferović
Skupština Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, koju čini Vlada Federacije, a premijer Federacije je predsjednik Skupštine, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je izvještaje o radu te banke za 2012. i 2013., kao i plan poslovanja za ovu godinu. No, istovremeno je razriješen Nadzorni odbor Razvojne banke, saznaje Klix.ba.

Predsjednik NO Razvojne banke bio je Petar Juričić, bivši direktor Hypo banke, a u članovi su još bili Senad Softić, Samir Ćatović, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Dženan Đonlagić i Aid Berbić.

To je epilog današnje sjednice na kojoj je, prema najavama medija, trebala biti problematizirana i funkcija dugogodišnjeg direktora te banke Ramiza Džaferovića.

No, kako su Klix.ba potvrdili izvori u Vladi FBiH, Džafeorivć ostaje na funkciji do izbora novog Nadzornog odbora, nakon čega će biti objavljen konkurs i za novu Upravu. Skupština, kako nam je pojašnjeno, u osnovi ne može razriješiti direktora dužnosti, već to čini samo Nadzorni odbor.

Džaferović je izjavio da ne može biti smijenjen, odnosno da bi njegova smjena bila nezakonita, jer mu je Parlament FBiH 2012. indirektno produžio mandat.