BiH
0

Razriješen dužnosti sudija iz Bugojna Ante Krajinović

FENA
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izrekla je disciplinsku mjeru razrješenja od dužnosti Anti Krajinoviću, sudiji Općinskog suda u Bugojnu.

Imajući u vidu da je protiv tuženog vođen disciplinski postupak 2005. godine, kada mu je izrečena disciplinska mjera javna opomena i smanjenje plaće za 25 posto na period od četiri mjeseca, te da su utvrđeni disciplinski prekršaji takve težine da je tuženi nepodoban da dalje vrši dužnost sudije, Prvostepena disciplinska komisija je u skladu sa Zakonom o VSTVBiH izrekla tuženom mjeru prestanka dužnosti.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati Drugostepena disciplinska komisija u vijeću od tri člana, u kojoj najmanje dva člana moraju biti sudije. Ako Drugostepena disciplinska komisija izrekne disciplinsku mjeru sudiji, tada sudija može uložiti žalbu VSTVBiH koje u punom sastavu može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi sudiju, sudija može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH, saopćeno je danas iz VSTV-a.