Šefket Hafizović
0

"Razočarani smo nereagovanjem OHR-a, ovo je nasilje nad demokratijom"

SRNA
Šefket Hafizović
Šefket Hafizović
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Šefket Hafizović izjavio je danas, nakon što su bošnjački poslanici napustili posebnu sjednicu parlamenta Republike Srpske posvećenu usvajanju zakona o referendumu, da je razočaran što OHR na čelu sa visokim predstavnikom nije ništa preduzeo da se onemoguće "antiustavne i antidejtonske aktivnosti i poštuju osnovni principi demokratije, zakonitosti i ustavnosti u BiH".

Hafizović je novinarima u Banjaluci rekao da je domaća i međunarodna javnost danas mogla da se uvjeri u "nasilje nad demokratijom" koje, kako je rekao, predstavnici jednog vrše nad predstavnicima druga dva konstitutivna naroda u RS.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović rekao je da je priča o referendumu u RS pokazala da postoje različiti kriterijumi od onih za koje se političari iz RS zalažu kada je u pitanju nivo BiH.

"Ovdje se govori o referendumu kao najvećem stepenu demokratije i kao najvećim evropskim vrijednostima, a kada to kroz ukidanje entitetskog glasanja i princip jedan čovjek jedan glas tražimo na nivou BiH, onda to nije demokratija i ne može proći", rekao je Murselović.

Poslanik Stranke za BiH Adib Đozić je rekao da napuštanje sjednice nije politički hir, niti neozbiljan čin, nego "glas nužde onih kojih je manje od 10 odsto u parlamentu RS". "Poziv je ovo i domaćoj i međunarodnoj javnosti da sagleda položaj bošnjačkog naroda u RS", naveo je Đozić.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić rekao je da je jasno da će "jednog dana ovakav zakon dovesti do izjašnjavanja o statusu RS".

"OHR, da je htio, do sada bi se o tome oglasio. Ja ne bi pozivao OHR, nego institucije nadležne za odbranu od udara na ustavni poredak zemlje", poručio je Sivić.

Šef Kluba poslanika SDA/SDP BiH Ramiz Salkić rekao je da je jedna od najvećih manjkavosti ovog zakona što ne omogućava izjašnjavnje naroda na nivou mjesne zajednice.

Poslanici Narodne skupštine RS bošnjačke nacionalnosti napustili su posebnu sjednicu odmah po usvajanju dnevnog reda, nakon što je odbijen njihov prijedlog da se povuče Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Klubovi poslanika SDA/SDP BiH i Stranke za BiH, koji broje ukupno osam poslanika, iznijeli su stav da ne mogu učestvovati u radu sjednice na kojoj se raspravlja o zakonskom prijedlogu koji oni smatraju antiustavnim i antidejtonskim.

Poslanike bošnjačkih stranaka u toku rasprave o dnevnom redu u više navrata je prekidao predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić upozoravajući ih da u toku te rasprave ne mogu govoriti o samom tekstu predloženog zakona.