Martin Luther King III u Mostaru
0

'Raznolikost može biti izvor velike snage'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Aktivnost mladih je neophodna u jednoj zemlji jer njihova hrabrost i idealizam omogućava napredak, izjavio je Martin Luther King III prilikom današnje posjete Mostaru.

U prepunoj Kongresnoj dvorani zgrade federalne Vlade u Mostaru u ime domaćina prisutnima se obratila direktorica centra "Los Rosales" iz Mostara Jasna Rebac, koja je tom prilikom kazala kako je mjesec maj vrijeme simbola, navodeći primjer kakao je 17. maja u SAD-u ukinuta Odluka Vrhovnog suda kojom je okončana segregacija u obrazovnim ustanovama.

"Odlučimo u svojim mislima da današnji dan bude prekretnica u boljem i humanijem životu u BiH. Neka današnja posjeta Mostaru Kinga III bude razlog za takvu odluku. Potaknimo to njegovom hrabrošću", kazala je Rebac zahvalivši Kingu III na posjetu Mostaru i BiH. Također, u svom govoru osvrnula se na njegovu borbu za pravdu kao i na vođenje kampanje za siromašne.

Obraćajući se prisutnima Martin Luther King III kazao je kako je došao da bi podijelio svoje vizije koje je stekao u SAD-u.

Vaš pogled ne mora sezati daleko kako bi vidjeli da je BiH zemlja burne povijesti, ali i svijetle budućnosti, istaknuo je King III dodavši kako je BiH zemlja, kao i njegova, različitih kultura.

Postoji veliki broj etničkih grupa koji BiH nazivaju svojom zemljom i državom, a imaju različitu kulturu, vjeru. Takva raznolikost može biti izvor sukoba, ali može biti i izvorom velike snage, kazao je, između ostalog, King III.

U svom govoru osvrnuo se na američku povijest, na segregaciju i diskriminaciju, te je izrazio uvjerenje kako će američka djeca o rasizmu i predrasudama moći čitati samo u udžbenicima.

Kako je jedno društvo napustilo mržnju i rat, a prihvatilo toleranciju? Jednostavno su ljudi tako odabrali, a to su bili mladi ljudi, objasnio je King III navodeći kako je njegov otac kad je započinjao kampanju imao 26 godina. Istakao je kako nisu pribjegavali sili već miru.

King III poručio je kako je aktivnost mladih neophodna u jednoj zemlji iz razloga što hrabrost i idealizam mladih omogućava napredak ljudi. Naveo je kako je Berlinski zid srušen jer su mladi rekli da više ne prihvataju podjelu.

Martin Luther King III drži kako će BiH prevladati sve probleme, te da će slaviti multietičnost i multikulturalni identitet.

"Prihvatimo razlike, toleranciju, saradnju i mir i sigurno ćemo pobijediti", poručio je King III.

On će se danas sastati s učenicima Srednje škole u Stocu, a u poslijepodnevnim satima susrest će se s predstavnicima mostarske Gimnazije.

Inače, Martin Luther King III , sin Martina Luthera Kings Jr., predsjednik je i izvršni direktor nacionalne neprofitne organizacije "Ostvarenje sna, Inc" koja s međunarodnom vizijom nastavlja posao utjelovljen u naslijeđu njegovih roditelja. Kao zagovornik ljudskih prava , društveni aktivist i politički lider, King III je aktivno uključen u mnoge inicijative pravičnog i pravednog postupanja sa svim narodima.