BiH
0

Razmotreni prijedlozi za provođenje presude Sejdić i Finci

FENA
Privremena zajednička komisija oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ razmotrila je danas prijedloge u vezi s provođenjem ove presude.

„Čuli smo komentare političkih stranaka na sve prijedloge koji su stigli i iz političkih stranaka, i iz Vijeća nacionalnih manjina i od nevladinog sektora“, izjavio je nakon sjednice predsjedavajući Privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović.

Sutra ćemo se, dodao je, izjašnjavati, okupljati u vezi s principima na kojima treba graditi izmjene Ustava da bi se implementirala ova presuda.

„Bit će postavljeno nekoliko pitanja svim članovima komisije, kako predstavnicima političkih stranaka tako i Vijeću nacionalnih manjina - šta znači implementacija ove presude, da li je to samo Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH, da li je to širi zahvat, pa kada se uđe u raspravu o pojedinim segmentima - kakav Dom naroda, koji način izbora Predsjedništva itd.“, kazao je Džaferović, dodajući da će se otvoriti niz pitanja.

Članovi komisije također bi trebali pokušati formirati prijedloge amandmana na Ustav BiH koji bi značili implementaciju presude.

Poslije toga, najavio je Džaferović, planirana je još jedna sjednica, koncem ovog ili početkom narednog mjecesa, kada komisija planira da završi svoj rad.

„Rad je moguće završiti tako što će biti utvrđeni amandmani na Ustav BiH i u potpunosti implementirana presuda. Vidjet ćemo, ukoliko to ne bude bilo moguće, o čemu se onda možemo dogovoriti kada su amandmani u pitanju“, kazao je Džaferović.

Dodao je da očekuje i želi da vjeruje da će komisija uraditi posao onako kako to od nje traže oba doma PSBiH.

„Kada je Dom naroda u pitanju, iz onoga što sam vidio tokom izlaganja predstavnika svih političkih stranaka o svim materijalima koji su do sada stigli, postoje određeni elementi koji upućuju na zaključak da bi se o Domu naroda možda mogla postići saglasnost“, kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, istaknuo je da su tu stvari u vezi s načinom izbora poprilično čvrsto postavljene od entiteta do entiteta.

Po njegovim riječima, predstavnici iz RS-a insistiraju na direktnom izboru članova Predsjedništva BiH.

„Političke stranke iz Federacije BiH uglavnom se opredjeljuju za indirektan izbor članova Predsjedništva i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati“, kazao je Džaferović.

S obzirom na to da se tokom diskusije čuo i prijedlog o asimetričnom načinu izbora članova Predsjedništva, na novinarsko pitanje da li je moguć asimetričan pristup, Džaferović je kazao da, po njegovom mišljenju, nema asimetričnog pristupa.

„Članovi Predsjedništva BiH moraju biti birani na isti način.Ukoliko bi se prihvatila ta varijanta asimetričnog, onda to ne bi bili nosioci funkcije s istim legitimitetom i tek bi onda bio problem u funkcioniranju te institucije“, kazao je Džaferović.

Istaknuo je da cilj ove ustavne reforme nije da se napravi nefunkcionalnija BiH, nego da se napravi funkcionalnija BiH i BiH u kojoj će svi biti ravnopravni.

„Dakle, ova ustavna reforma ne može dovesti do toga da BiH poslije nje bude nefunkcionalnija nego što je danas“, kazao je Džaferović.

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina u Privremenoj zajedničkoj komisiji Vehid Šehić je istaknuo da je ovo prilika da, implementirajući presudu „Sejdić-Finci“, BiH spriječi daljnju štetu koja može nastati nekim novim tužbama.

Po njegovim riječima, ovo je jedna šansa, ne dirajući u nadležnosti entiteta, da se konačno implementira i Protokol broj 12 Evropske konvencije, odluka Ustavnog suda, odluka u slučaju „Sejdić-Finci“ na takav način da dovedemo u jednakopravan položaj sve građane BiH.

„Svi su da se uklone svi vidovi diskriminacije. Ako su za to onda će morati prihvatiti ona rješenja koja u jednakopravan položaj dovode sve građane BiH, sve njene narode, predstavnike nacionalnih manjina, kao i nacionalno neopredijeljene i da im pruže jednake mogućnosti da participiraju u političkom životu ove države“, kazao je Šehić.