BiH
0

Razmotren izvještaj o izbjeglim i povratnicima

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvatili su sinoć Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine, nakon čega je završeno dvodnevno zasjedanje, posljedne prije ljetne pauze.

Resorni ministar Omer Branković kazao je da je za finansiranje povratka u RS u 2007. entitetskim budžetom planirano 4,5 miliona KM i taj novac namijenjen je isključivo za povratak Bošnjaka i Hrvata na područje RS-a.

Za rješavanje problema izbjeglica i raseljenih osoba budžetom je osigurano sedam miliona KM.

Programom rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2007. predviđen je namjenski novac od 4.575.000 KM za plaćanje individualnog alternativnog smještaja koji se za svakog korisnika uplaćuje tromjesečno.

Broj korisnika individualnog zakupa za prvih šest mjeseci 2007. u RS-u je 2.468 porodica, a u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 831 porodicu.

Skupština je prihvatila i Informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić kazao je da prihod od doprinosa u prva četiri mjeseca ove godine bilježi trend rasta u odnosu na isti period prošle godine u prosjeku 5,5 miliona KM ili 22 posto.

Tomić je kazao da s ciljem maksimalnog povećanja izvornih prihoda i smanjena pritisaka na budžet neophodno je uskladiti Zakon o PIO, Zakon o doprinosima i Zakon o Porezoj upravi te pojačati rad inspekcijskih službi kako bi se spriječio rad nacrno.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj ukazao je, u obraćanju poslanicima, da penzioneri u RS-u žive mnogo siromašnije od penzionera u regionu, ističući da je zagarantovana minimalna penzija već dvije godine gotovo na istom nivou i da se to ne mjenja ni nakon usklađivanja penzija.

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO RS-a u decembru 2006. godine koristilo je 197.595 korisnika.

U RS-u na jednog penzionera dolazi svega jedan i po zaposleni, a dostignuti nivo prosječne penzije od 220 KM pokriva 37,87 posto prosječne plaće, odnosno 44,06 posto potrošačke korpe u RS-u.

Poslanici su prihvatili i Informaciju o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi u vezi s primjenom člana 3., kao i Izvještaj Zakonodavnog odbora o prijedlogu autentičnog tumačenja člana 3. Zakona o prijenosu sredstava društvene u državnu svojinu.