Izetbegović u Parizu
0

Razmjenjena mišljenja o situaciji u BiH

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Bakir Izetbegović učestvovao je danas na sastanku Monitoring komiteta PSVE-a u Parizu, a na dnevnom redu bila je predviđena razmjena mišljenja u vezi sa situacijom u BiH, posebno u kontekstu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH".

Izetbegović je izvijestio članove Monitoring komiteta da Interresorna radna grupa za izmjenu Ustava u smislu presude u slučaju "Sejdić i Finci" nije raspuštena i da joj je dodijeljen novi mandat - izrada akiconog plana za implementaciju presude.

Koizvjestilac Monitoring komiteta za BiH Kimmo Sasi istakao je kako bi pozitivan napredak bilo uspostavljanje stalnog tijela koje bi pokrenulo ozbiljan institucionalni proces s ciljem da se izradi cjelovit set ustavnih reformi u skladu s obavezama koje je BiH preuzela prilikom pristupanja u Vijeće Evrope, koristeći ekspertizu i preporuke Venecijanske komisije, kao što je zatraženo članom 6. Rezolucije 1725 PSVE-a o hitnoj potrebi za ustavnom reformom u BiH.

Iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH je saopćeno da je Izetbegović također upoznao članove Monitoring komiteta da su intenzivirane konsultacije u Predsjedništvu BiH oko imenovanja predstavnika BiH u Venecijanskoj komisiji.