Predstavnički dom PSBiH
0

Razmatranje Prijedloga SNSD-a o zakonskoj zabrani vehabija i selefija

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na narednoj sjednici, 28. jula, izjasniće se o zahtjevu da se po hitnom postupku razmatra SNSD-ov Prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se traži zabrana vehabijskog i selefijskog pokreta.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da je cilj predloženih dopuna zakona je onemogućavanje djelovanja bilo koje terorističke organizacije u BiH, a prije svega zaštita bezbjednosti svih građana.

"Na sjednici ćemo vidjeti iskrenost političkih partija i poslanika u Predstavničkom domu koliko su opredijeljeni da se riješi pitanje terorizma u BiH", rekao je Prodanović.

On je iznenađen što na prošloj sjednici ovog doma nije bilo rezolutne osude terorističkog akta u Bugojnu.

"Imamo utisak da se ovo pitanje marginalizuje ili postavlja kao nešto što nije alarmantno za BiH", dodao je Prodanović.

SNSD je predložio da se Krivični zakon BiH hitno dopuni odredbom kojom se zabranjuje djelovanje u BiH vehabija i selefija.

Za pripadnost vehabijskom ili selefijskom pokretu, učestvovanje u njihovim aktivnostima ili pružanje materijalno-finansijske pomoći SNSD predlaže kazne zatvora od jedne do pet godina zatvora.

Kao razlog za predlaganje dopuna SNSD je naveo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH te zaštitu kolektivnog sistema bezbjednosti svih naroda i građana BiH.

Obavještajene i bezbjednosne agencije u BiH nakon terorističkog napada u Bugojnu upozorile su na opasnost koju za bezbjednost zemlje predstavljaju vehabije i selefije.