BiH
0

Razmatranje izmjena Zakona o sukobu interesa i Izbornog zakona

FENA
Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH danas bi trebala razmatrati prijedloge za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Izbornog zakona BiH.

Na prošlosedmičnoj sjednici radne grupe razmatran je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a polazni materijal za diskusiju pripremio je predsjedavajući Interresorne radne grupe Halid Genjac.

Članovi radne grupe su tada, član po član, razmotrili predložena rješenja, dali određene prijedloge i sugestije, ali se nisu izjašnjavali jer sjednici nisu prisustvovali članovi Interresorne radne grupe iz Vijeća ministara BiH, a bez prisustva bar jednog od njih radna gupa nema kvorum za odlučivanje.

Tokom diskusije čuli su se različiti prijedlozi, između ostalog i to da iz zakona o sukobu interesa treba „izbaciti“ savjetnike, te da srodnike koje bi tretirao ovaj zakon treba svesti samo na „bliske srodnike“, odnosno na članove porodičnog domaćinstva.