BiH
8

Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Ustavnopravna komisija je predložila obustavljanje zakonodavnog postupka o prijedlogu ovog zakona, s obrazloženjem da je Vijeće ministara BiH predložilo sveobuhvatniji tekst zakona koji u potpunosti sadrži i tekst ranije predloženog zakona. Iz tog razloga Komisija nije podržala prijedlog ovog zakona.

"Ovo je jedini mogući način kako da mi proceduralno izađemo iz ove situacije. Nije drag nikome od nas u Komisiji, vjerujem da nije drag nikome od nas u Predstavničkom domu, jer svi mi mislimo da ova materija krivičnih djela koja reguliše pitanje trgovine ljudima treba biti uređena na način kako to predviđa, između ostalog, i ovaj zakon koji je predložila Zajednička komisija", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović.

Dodao je da predlagač u ovoj fazi nema poslovničku mogućnost da povuče zakon i na taj način "olakša postupak“.

"Jedino je da Parlament prihvati negativan izvještaj komisije, iako smo mi svi za ova rješenja, članovi komisije i pretpostavljam kompletan Predstavnički dom, da bismo došli u poziciju da razmatramo u prvom čitanju zakon Vijeća ministara BiH koji uređuje i ovu materiju, ali i neka druga pitanja izvan ove materije. Ovo je jedini razlog zbog čega smo mi, iz proceduralnih razloga, sačinili ovakav izvještaj kakav jeste. Niko od nas nije bio ni 'za', ni protiv, svi smo bili uzdržani. To je bio jedinstven stav komisije", kazao je Džaferović.