BiH
0

Razmatran prijedlog za određivanje pritvora Anti Kovaću

FENA
Pred sudijom za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine danas je razmatran prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora Anti Kovaću (1957.) osumnjičenom za ratni zločin protiv civila na području Viteza.

Tužitelj Mirko Lečić smatra da je određivanje pritvora protiv osumnjičenog neophodno radi postojanja opasnosti od njegovog bijega i eventualnog ometanja krivičnog postupka, odnosno utjecaja na svjedoke.

Lečić je naveo da osumnjičeni Anto Kovać osim bh. državljanstva posjeduje državljanstvo i pasoš Republike Hrvatske.

Najavio je, također, mogućnost proširenja istrage u ovom slučaju te saslušanje novih svjedoka.

Branitelj osumnjičenog, advokat Nikica Gržić ukazao je na navodnu nedostatnost ponuđenih dokaza koji terete njegovog branjenika.

Ustvrdio je da se osumnjičenom Kovaću stavlja na teret i zapovjedna odgovornost, "iako se radi o nižerangiranom časniku HVO-a", navodeći da je njegov (branjenikov) pretpostavljeni zapovjednik Paško Ljubičić procesuiran za isto krivično djelo.

Advokat Gržić predložio je da se odbije prijedlog Tužiteljstva i osumnjičenom izrekne blaža mjera, a što podrazumijeva njegovo puštanje iz pritvora uz obavezu izuzimanja njegovih osobnih dokumenata, zabranu napuštanja mjesta boravka te redovno javljanje u nadležnu policijsku upravu.

Nakon što je saslušala strane u postupku, sutkinja Fahey Marie Elizabeth saopćila je da će Sud odluku u vezi s predočenim prijedlozima donijeti naknadno.

Osumnjičeni Ante Kovać slobode je lišen 30. januara po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH u akciji koju su proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kovać se sumnjiči da je od aprila do augusta 1993. godine na području općine Vitez u svojstvu komandanta Brigade vojne policije „Viteške brigade“ HVO-a počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civila.