BiH
0

Razmatran Prijedlog akcionog plana koji tretira primarnu prevenciju maloljetničke delikvencije

FENA
Radna grupa čiji je zadatak izrada dokumenta "Prevencija maloljetničke delikvancije u KS-u" i predstavnici Vlade KS-a održali su danas prvi radni sastanak sa savjetnicom za pitanja mladih premijera KS-a Dijanom Simanić, a razmatran je Prijedlog akcionog plana koji u sebi tretira primarnu prevenciju maloljetničke delikvencije.

U saopćenju Pres-službe KS-a navodi se da je na tom sastanku zaključeno da predstavnici nevladinog sektora mogu dati primjedbe Vladi na Prijedlog akcionog plana za implementaciju maloljetničkog prijestupništva za BiH u KS-u.

Ova radna grupa će, kako je danas zaključeno, razmatrati programe i projekte u primarnoj prevenciji maloljetničkog prijestupništva s aspekta djelovanja nevladinih organizacija i ponuditi ih Vladi KS-a nakon usvajanja tog dokumenta.

Učesnici su informirani o aktivnostima koje su poduzela ministarstva pravde i uprave, zdravstva, unutrašnjih poslova, obrazovanja i nauke i za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice u izradi Prijedloga akcionog plana za implementaciju strategije maloljetničkog prijestupništva za BiH u KS-u.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade KS-a Mensud Peljto, Alma Kadić, Edo Hadžović, Mićo Letić i Lamija Husić i članovi Radne grupe Jan Zlatan Kulenović (OIABiH), Aziza Skoko ("Iskra znanja"), Almin Škrijelj ("Udruženje pravnik“), Amra Buturović i Eldin Džanko (Udruženje studenata psihologije "Persona"), Alma Hadžiskakić (UG Narko - ne), Jesenko Osmanagić (Fondacija za kreativni razvoj), Sead Đukanović (Savez izviđača KS), Fatima Hukić ("Djeca stupovi svijeta"), Nijaz Nurković (Ferijalni savez), Belma Žiga ("Krila nade"), Almira Drnda (Youth house), Željko Đorđević (Klub za psihofizički razvoj djece i omladine), Danko Delibašić (RIN), Seudin Novalić ("Promo") i Remzija Šetić (Udruženje "Pozitiva").

Formiranje Radne grupe čiji je zadatak izrada dokumenta "Prevencija maloljetničke delikvencije u Kantonu Sarajevo" incirano je na nedavnom okruglom stolu koji je bio i povod današnjeg prvog sastanka Radne grupe i predstavnika Vlade KS-a sa savjetnicom za pitanja mladih premijera KS-a Dijanom Simanić.

Okrugli sto "Problematika maloljetničke delikvencije u KS" održan je prije mjesec dana, a učestvovali su predstavnici nevladinog sektora i studentskih asocijacija, Komisija za mlade Skupštine KS-a, članovi Komisije za koordinaciju pitanja mladih, koja djeluju pri Vijeću ministara te predstavnici Gradske uprave Grada Sarajeva.

Taj okrugli sto organizovali su savjetnica za pitanje mladih premijera KS-a Dijana Simanić i savjetnik za pitanja mladih predsjedavajućeg Skupštine KS-a Damir Mirković.