Mostar
0

Razmatran plan pripravnosti i kontrole pandemijske influence u BiH

SRNA
Mostar
Mostar
Na konferenciji u oblasti zdravstva u BiH koja je danas održana u Mostaru razmatran je i plan pripravnosti i kontrole pandemijske influence u BiH na bazi kojeg će dalje biti rađeni operativni planovi za sve nadležne institucije, izjavio je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

''Radna grupa koja je radila na jedinstvenom planu za cijelu BiH formirana je krajem 2008. godine, a osnova za njegovu izradu bili su planovi koje su radili entitetska ministarstva i distrikt Brčko", rekao je Nović.

On je istakao da je Savjet ministara BiH usvojio ovaj plan pripravnosti koji je postao obavezujući za sve u BiH u oblasti zdravstva.

''To je još jedan dokaz da u BiH, ako postoji dobra želja rukovodilaca resora, ne može biti prepreka da se donese neki dokument. Ministri zdravlja, te Ministarstvo civilnih poslova su pune četiri godine pokazali kako konferencije ministara za određenu oblast mogu odlično da funkcionišu'', naglasio je Nović.

Navodeći da je ova ministarska četvorka prisustvovala brojnim skupovima u svijetu na kojima je uvijek imala jedinstven stav o razvoju i jačanju sistema zdravlja u BiH, Nović je rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala taj napor pa je BiH dobila značajna sredstva za jačanje sistema zdravlja.

Ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović rekao je da plan pripravnosti i kontrole pandemijske influence u BiH predviđa postupanje svih subjekata koji trebaju raditi na sprečavanju širenja zaraze.

Omerović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekli su da su nabavljene vakcine protiv sezonskog gripa.