PSBiH
0

Razmatran izvještaj o aktivnostima na projektu "Kridor Vc"

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti koji je dostavilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

U navedenom dokumentu se, između ostalog, navodi da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u cilju realiziranja ovog projekta, nastavlja započete aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, odnosno na izradi glavnih projekata za 130 kilometara prioritetnih dionica autoputa te poduzima i druge aktivnosti, posebno u pravcu osiguranja finansijskih sredstava.

Ukoliko se blagovremeno realiziraju planovi pripremnih aktivnosti i ostvari sasvim izvjesno osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, tokom 2010. i 2011. godine se može očekivati istovremeno otvaranje gradilišta autoputa na više dionica, stoji u informaciji.

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović je informirao poslanike o aktivnostima koje su poduzete od kraja prošle godine, kada je pisana ova informacija, pa do danas.

Napominjući da je ovaj projekt zajednička nadležnost svih razina vlasti - od državne, entitetske, kantonalne do općinske, kazao je da se finaliziraju određene aktivnosti prema najnižim razinama vlasti, kantonalne i općinske, kad je u pitanju eksproprijacija “kao najosjetljiviji dio kad su u pitanju parcele”.

Ministar Vidović je obavijestio poslanike da su danas na Vladi Federacije BiH usvojene dvije odluke koje su u ovom trenutku otkočile zastoj, a koji se tiče operativnosti kreditnih sredstava za četiri dionice koje su predmet međunarodnog ugovora, sporazuma o zajmu sa bankama, za koje je urađena projektna dokumentacija u potpunosti i za koje su osigurana sredstva za eksproprijaciju.

Govoreći o nedostajućim sredstvima, kazao je da bi po procjenama ostatak dionica koje nisu predmet kredita bilo oko dvije milijarde eura.

“Mislimo da u tom smislu javno-privatno partnerstvo može naći tu prostora”, kazao je minister Vidović.