Gasal i ostali
0

Različita svjedočenja žrtava

FENA
Dvojica svjedoka Tužilaštva u predmetu Gasal i ostali dali su oprečne izjave o onome što su preživjeli tokom zatočeništva u logoru “Iskra” u Bugojnu, javlja BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo smatra Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima, kojih je više od 300 bilo zatočeno u logoru na stadionu “Iskra” tokom 1993. i 1994. godine.

Milenko Begić i Zdravko Kežić, obojica iz Ljubuškog, ispričali su kako su 27. augusta 1993. godine, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zarobljeni “u okolini Gornjeg Vakufa”, te odvedeni prvo u Kulturno-sportski centar (KSC) Bugojno, a nakon “petnaestak dana” na stadion “Iskra”, gdje su smješteni sami u istu prostoriju.

Begić je Sudu ispričao kako nisu imali “nikakvog kontakta sa drugim zatvorenicima”, te da su ih stražari izvodili da jedu tek kada ostali završe.

Kežić je pak istakao da su “kontakt sa drugima imali samo kada bi izlazili u WC ili išli da jedu”.

Oba svjedoka su ispričala da su ih tokom boravka na stadionu nepoznate osobe tokom noći izvodile na igralište i tukle. Begić je rekao da su premlaćivanja počela “pet-šest dana nakon dolaska”, a Kežić - tek nakon posjete predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta krajem septembra 1993. godine.

“Nakon popisa Crvenog krsta prebačeni smo u drugu prostoriju, ali opet smo nas dvojica bili sami. Tek zadnjih nekoliko dana prije razmjene, 13. oktobra 1993. godine, doveli su još jednog zatvorenika, Antu Marjanovića”, rekao je Begić.

Svjedok Zdravko Kežić je pak rekao da je Marjanović doveden nekoliko dana nakon što su došli na stadion, te da su sva trojica prebačeni u drugu prostoriju, gdje je bilo “još desetak zatvorenika”.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je saopćilo da još uvijek nije donijelo odluku o prijedlogu Odbrane Nisveta Gasala za puštanje iz pritvora.

Sud je tražio dodatna pojašnjenja Tužilaštva u vezi sa pritiscima koji su navodno vršeni na svjedoke.

Tužiteljica Slavica Terzić je istakla kako nije provodila istragu niti detaljnije provjeravala tvrdnje određenih svjedoka o prijetnjama, te da je Tužilaštvo “konstatiralo da su prijetnje bile ozbiljne”.

Naredno ročište zakazano je za 9. juli 2008. godine.