Banja Luka
0

Razgovori stranaka iz RS-a s Borisom Tadićem

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić večeras je u Banjoj Luci prenio predstavnicima srpskih političkih stranaka iz Republike Srpske podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, a kako su istakli nije došao u RS i BiH da nameće bilo kakva rješenja niti da se miješa u odnose u BiH.

Predstavnici srpskih stranaka ustvrdili su u izjavi novinarima da je sastanak bio posvećen razmjeni mišljenja, te da srbijanski predsjednik svojom posjetom Banjoj Luci ne želi da doprinese da bilo ko u BiH pomisli da se njegova posjeta stavlja u kontekst bilo kakvih aspiracija za utjecaj na političke događaje u BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je novinarima da je „Tadiću prenio stav da Srbija treba da se oglasi i uključi u sve ono što je od dejtonskog interesa, te da je to i njena dužnost kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Potpredsjednik PDP-a RS-a Zoran Đerić je također rekao da je srbijanski predsjednik došao u Banju Luku u funkciji podrške Dejtonskom mirovnom sporazumu, te sva tri konstitutivna naroda u BiH.

„Mislim da je Tadić želio da istakne posebnu podršku RS-u i dejtonskoj BiH i u tom kontekstu je i završen razgovor, a ostalo je da Narodna skupština i Vlada RS-a nađu praktična i konkretna rješenja izlaza iz ove situacije nakon odluka visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka od subote”, dodao je Đerić.

Prema njegovim riječima, nametanju rješenja u BiH je došao kraj i RS bi trebalo da vuče poteze kako bi došlo do gašenja OHR-a do kraja godine.

I predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica rekao je da im je Tadić poručio da će Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma „pružiti svaku vrstu podrške integritetu RS-a ne dovodeći u pitanje integritet BiH”.

Mihajlica je dodao da su skupšinski zaključci, koje je u subotu poništio visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko, unutrašnja stvar političkih faktora RS-a i treba očekivati nastavak konsultacija stranaka u RS-u o tom pitanju.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić je rekao da su na sastanku s Tadićem razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji, te da razgovori nisu bili u funkciji donošenja bilo kakvih odluka, zaključaka ili nečeg drugog.

„Predsjednik Srbije je došao ovdje da poruči ono što je oficijelna poruka njegove zemlje, a to je podrška Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom suverenitetu i integritetu BiH, te integritetu RS-a, kao i podrška svakom unutrašnjem kompromisu između predstavnika triju konstitutivnih naroda i dvaju entiteta u BiH”, dodao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio je i da je Tadić potpuno jasno rekao da ne želi da se njegov današnji dolazak u Banju Luku tumači, mada zna da će toga biti, na razne načine, te da ne želi da doprinese da bilo ko u BiH pomisli da se njegova posjeta stavlja u kontekst bilo kakvih aspiracija za utjecaj na političke događaje u BiH.

Čavić je dodao da se „ovdje radilo o jednom prijateljskom razgovoru i razmjeni mišljenja ne samo u BiH nego i u regionu”.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza RS-a Marko Pavić je rekao da predstavnike stranaka raduje Tadićev stav o Dejtonskom sporazumu, te da je dogovoreno da će se po povratku predsjednika RS-a iz Rusije sastati političke stranke iz RS-a i dogovoriti mjere vezano za zaključke Narodne skupštine RS-a oko prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

I predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić je rekao da mu je drago da je i Tadić „skrenuo pažnju na ozbiljnost situacije nakon odluke visokog predstavnika u BiH od subote, ali ne način da se stanje dramatizuje, već da se dođe do rješenja koje će biti korisno i za RS i BiH, ali i za odnose BiH i Srbije, te stabilnost ovog područja”.

Đokić smatra da iz novonastale situacije nakon Inzkove odluke da poništi skupštinske zaključke treba izlaziti dogovorom, a da kompomis može biti da Narodna skupština RS-a predloži rješenje.

Za socijaliste je, dodao je, to moguće uraditi predlaganjem deklaracije u kojoj će se reći stav RS-a oko prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, ”ali da ne želi i da neko shvati da RS opstruira evropski put BiH, stabilnost ili dobre odnose unutar BiH, već samo traži da se ona više poštuje u BiH”.