BiH
0

Razgovori o rješenju problema penzionisanih vojnika

FENA
U povodu primjene Zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH vojnicima koji su stekli pravo penzionisanja danas je u Ministarstvu finansija i trezora BiH održan sastanak zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića s predstavnicima penzionisanih vojnika, saopćeno je iz tog ministarstva. Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra za proračun i trezor Vlatko Dugandžić i Sehija Mujkanović, a umirovljene vojnika predstavljali su Šemsudin Pojata, Slavenko Dodik, Semir Mustajbegović, Senad Hubjer i Rade Dželetović.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo odbrane BiH, koje je bilo obavezno u okviru svog konačnog zahtjeva za sredstvima u budžetu za 2011. godinu isplanirati sredstva za provođenje Zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, i to s preciznim podacima o ukupnim potrebnim sredstvima, uplatama u oba entitetska fonda, a na temelju detaljnih podataka o broju korisnika, visini penzija, te dinamici isplate u toku sveukupnog trajanja primjene Zakona, i službeno dostaviti Ministarstvu finansija i trezora, a što do danas nije učinilo, dostavi Ministarstvu finansija i trezora do 18. februara u 15 sati.

Ministarstvo finansija i trezora će pružiti svu potrebnu tehničku pomoć i podršku Ministarstvu odbrane, koje navedene podatke treba dostaviti Vijeću ministara BiH radi njihovog uključivanju putem budžeta Ministarstva odbrane BiH u nacrt budžeta institucija BiH za 2011. godinu.