Podgorica
0

Razgovori o pograničnim pitanjima BiH i Crne Gore

FENA
Prva sjednica Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom BiH i Komisije za određivanje graničnih prijelaza i utvrđivanje režima pograničnog saobraćaja Crne Gore održana je u srijedu u Podgorici.

Delegaciju Crne Gore predvodio je predsjednik Komisije Milan Paunović, saopćeno je u četvrtak iz kabineta zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića koji je predvodio bh. delegaciju.

Teme sjednice su bile razmatranje statusa graničnih prijelaza između Crne Gore i BiH, kao i sporazuma o pograničnom prometu između dvije države, mogućnosti otvaranja i izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza "Sitnica – Zupci", zatim zaprečavanju puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice, te pripreme i implementacija ostalih sporazuma i protokola u skladu s Bečkom konvencijom o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Na sjednici je formirana zajednička ekspertna grupa za pripremu nacrta sporazuma o određivanju graničnih prijelaza i dogovoreno je sagledavanje mogućnosti otvaranja zajedničkog graničnog prijelaza "Sitnica–Zupci"‚ a prema inicijativi parlamentarnih delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine od 11. juna ove godine, s ciljem pojednostavljenja graničnog prometa.

Dogovoreno je da ova zajednička ekspertna grupa predloži plan i utvrdi dinamiku zaprečavanja puteva između Crne Gore i BiH, koji su pogodni za ilegalni prelazak državne granice, što je od posebnog značaja i preduvjet za usmjeravanje ljudi i roba isključivo preko graničnih prijelaza, a time i postizanja neophodne razine sigurnosti granica, kao dijela ukupnog sigurnosnog sustava i BiH i Crne Gore.

Postignuta je načelna suglasnost o graničnim prijelazima za međunarodni drumski, robni i putnički promet kao i za pogranični promet, u cilju ustanovljavanja pravnog osnova za funkcioniranje postojećih graničnih prijelaza i eventualno, za otvaranje novih graničnih prijelaza, posebno u pograničnom prometu.

Također je dogovoreno da 12. decembrae predstavnici nadležnih organa Crne Gore i Bosne i Hercegovine započnu usaglašavanje tekstova nacrta provedbenih akata, odnosno Protokola o provođenju mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu i granične kontrole na zajedničkim graničnim prijelazima između dvije zemlje.