Vlada FBiH
0

Razgovori o izgradnji zatvorskih kapaciteta u FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar pravde Feliks Vidović danas su razgovarali s premijerom Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Nazifom Uručijem i načelnikom Općine Pale-Prača Asimom Zecom o inicijativi da se na području općine Pale-Prača izgrade kapaciteti kazneno-popravnog doma za maloljetnike, zatvora za žene i prošire kapaciteti zatvora"Miljacka" Sarajevo.

Premijer Federacije ocijenio je ovu inicijativu dobrodošlom jer su FBiH urgentno potrebne ustanove ovakvog tipa. Kazao je kako su putem Federalnog ministarstva pravde već pokrenute određene aktivnosti u tom pravcu, te da je Općina Orašje inicirala izgradnju zatvora za maloljetnike na svom području.

Zaključeno je da ekspertni tim Federalnog ministarstva pravde obiđe ponuđene lokacije, izvrši uvid u stanje i sačini izvještaj o podobnosti za izgradnju ili proširenje zatvorskih kapaciteta.

Načelnik Općine Pale-Prača kazao je kako je, svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju ovih ustanova iz nadležnosti lokalne zajednice, Općina Pale-Prača spremna uraditi u najkraćem mogućem roku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.