BiH
0

Razgovor Špirić - Rycroft

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu ambasadora Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft.

Predsjedavajući Špirić je istakao da će Vijeće ministara imati proaktivnu ulogu kako bi došli do najboljeg modela za ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će biti potpisan 16. juna u Luksemburgu.

“Evropski proces je vlasništvo svih nivoa vlasti u BiH”, podvukao je Špirić, naglašavajući neophodnost jačanja unutrašnje komunikacije s ciljem uspjeha BiH.

Predsjedavajući Špirić je informisao ambasadora Rycrofta o odluci o formiranju Interresorne radne grupe za pregovore o liberalizaciji viznog režima za građane BiH u EU.

Špirić i Rycroft su razgovarali i o mogućnostima korištenja iskustava drugih zemalja koje su prošle put do punopravnog članstva u EU.

Ambasador Rycroft se interesovao i za rješenje problema falsifikovanja CIPS-ovih isprava. Predsjedavajući Špirić je rekao da je, s jedne strane, loše što se to dogodilo, ali sa druge, da je dobro što se pokazalo da postoje nadležne institucije koje mogu otkrivati zloupotrebe i boriti se protiv njih.