Delegacija Senata Kanade u BiH
0

Razgovor o ratifikaciji sporazuma o razmjeni mladih

FENA
Delegacija Senata Kanade koju predvodi Noel Kinsele, predsjednik Senata, razgovarala je danas u Sarajevu s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je nakon sastanka kazao novinarima da su još jednom naznačili da dvije zemlje imaju izuzetno prijateljske odnose.

Po njegovim riječima, građani BiH su zahvalni na učešću Kanade u mirovnoj misiji, u procesu deminiranja kao i na učešću i doprinosu u svim donatorskim konferencijama koje su se održavale u BiH.

"Zahvalni smo i na kontinuiranoj podršci koja i danas postoji na putu euroatlanskih integracija BiH, na podršci u regionalnim energetskim projektima kao i na podršci na izgradnji političke stabilnosti u BiH. Uvijek može bolje i preostalo je još dosta na poboljšanju saradnje pogotovo u odnosu na privredni sektor, kako u poljoprivredi, šumarstvu, tako i u elektroenergetskoj industriji ali i u rudarstvu", kazao je Živković.

Razgovarano je o poboljšanju odnosa između parlamenta, o parlamentarnoj saradnji koja se ubuduće, a to je interes obje zemlje, treba podići na viši nivo.

"Razgovarali smo i o ratifikaciji nekoliko sporazuma među kojima su sporazum o razmjeni mladih, sporazum o socijalnom osiguranju koji je veoma važan za sve naše građane kojih ima preko 20 hiljada u Kanadi te sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Razgovarano je i o drugim temama, o liberalizaciji viznog režima, jer to ograničava veću razmjenu ljudi, građana, a i svega ostalog između dvije zemlje", kazao je Živković.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić je kazao da je kolega iz kanadskog Senata pokazao veliko interesovanje za ukupne i političke i društvene prilike u BiH, da postoji potpuno razumijevanje za kompleksnost društvenih i političkih odnosa i da postoje iskustva iz Kanade koja govore o tome da uprkos postojanju takvih odnosa uvijek postoji mogućnost da se dijalogom i tolerancijom postignu rezultati koji omogućavaju trajan mir i snažnu političku stabilnost u cilju ekonomskog razvoja i rješavanja socijalnih pitanja.

"Govorili smo i o mnogo različitih konkretnih pitanja vezano za investicije. Posebno interesovanje pokazano je za elektroenergetski sektor, drvnu industriju i rudarsku oblast koja je u Kanadi izuzetno tehnološki razvijena. Ono što smo mi kao političari mogli da kažemo, to je da poručujemo privrednicima i Kanade i ovdašnjim, da trebaju sarađivati na ovim poljima i da političke vlasti bez obzira na to ko ih čini, ničim neće onemogućiti tu vrstu poslovne saradnje nego će je podržati", kazao je Tadić.

"Mi, članovi parlamenta Kanade, smo vrlo rado čuli naše kolege koji su govorili o važnom projektu oko kojeg se vode pregovori za potpisivanje sporazumu između Kanade i BiH kojim će se omogućiti razmjena mladih ljudi, odnosno njihovo putovanje, sticanje iskustva i rad u Kanadi, a zatim povratak u BiH", kazao je predsjednik Senata Kanade Noel Kinsele, dodajući kako se nada da će ovaj sporazum uskoro biti potpisan.

Po njegovim riječima, u današnjem svijetu, 2012. godine, moramo uklanjati prepreke, barijere i otvarati put ka slobodnom protoku ljudi, ideja, intelekta, iskustva.

"Želimo potaći veću bilateralnu saradnju između Kanade i BiH kroz razmjenu na nivou univerziteta, razmjenu na nivou mladih ljudi, kao i razmjenu kapitala u raznim sektorima, u oblastima šumarstva, poljoprivrede, rudarstva...", kazao je Kinsele.

Delegacija Senata Kanade koju predvodi Noel Kinsele, predsjednik Senata, boravi u zvaničnoj četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.