Branković, Alkalaj i Mehmedić
0

Razgovor o problemu prekida isporuke gasa

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo Besim Mehmedić danas su u zgradi Federalne vlade u Sarajevu razgovarali o mjerama za rješavanje situacije nastale nakon potpunog prekida isporuke gasa iz Ruske Federacije Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Dogovoreno je da ministar Alkalaj tokom dana inicira održavanje sastanka s ambasadorom Ruske Federacije i kontaktira s Ministarstvom vanjskih poslova te zemlje.

Alkalaj će upoznati ambasadora sa stanjem u BiH nastalim usljed prekida isporuke gasa i zatražiti da dobije informaciju o tome koliko prekid može trajati.

Na sastanku je konstatovano i da je u rješavanje ovog problema potrebno uključiti sve nivoe i institucije vlasti u BiH. S tim u vezi upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH da održi vanrednu sjednicu i od Ruske Federacije zatraži informaciju o toku rješavanja novonastale situacije vezane za snabdijevanje prirodnim gasom.

Imajući u vidu da je trenutno stanje u vezi s prekidom isporuke gasa regionalni problem, dogovoreno je da ministar Alkalaj inicira sastanak ministara vanjskih poslova regije na kojem će ministre upoznati o izraženom zahtjevu BiH Ruskoj Federaciji.

Istovremeno će Ministarstvo vanjskih poslova BiH predložiti održavanje sastanka Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), kako bi se i na tom nivou osigurala politička koordinacija i postigao dogovor o zajedničkom nastupu zemalja regiona prema Ruskoj Federaciji.