Sarajevo
0

Razgovor o problemima djelatnika SIPA-e

FENA
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas s rukovodstvom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o funkcioniranju i aktuelnim problemima djelatnika ove agencije za provedbu zakona.

Susret u sjedištu SIPA-e u Sarajevu bio je prilika za informiranje o prioritetnim aktivnostima Agencije te valoriziranje rezultata u protekloj godini.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Branko Zrno novinarima je nakon sastanka kazao da se radi o redovnoj koordinaciji i nadzoru nad radom SIPA-e.

Direktor SIPA-e Mirko Lujić je istaknuo da ova agencija, prema statističkim pokazateljima, bilježi pozitivan trend u radu pri čemu je u pogledu različitih istražnih elemenata ostvaren porast od 10 do 40 posto.

  • Posebno smo zadovoljni funkcionisanjem Centra za ratne zločine koji je ostvario izuzetne rezultate u 2008., kazao je Lujić, ilustrirajući to podacima prema kojima je intervjuirano ili kontaktirano više od 2.600 građana koji su dali izjave u vezi s procesuiranjem ratnih zločina.

Pripadnici SIPA-e su, kako je rečeno, u protekloj godini lišili slobode 28 osoba osumnjičenih za ratne zločine te izvršili desetine pretresa objekata i osoba u vezi s pribavljanjem dokaza u predmetima ratnih zločina.

Istovremeno, nadležne istražne službe SIPA-e su na planu suzbijanja svih oblika kriminala, a posebno organiziranog u 2008. podnijele 184 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu i u vezi s tim lišile slobode 85 osoba te izvršile 203 pretresa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o brojnim drugim pitanjima značajnim za efikasno djelovanje SIPA-e, uključujući i potrebu unapređenja zakonskog okvira u ovom sektoru.